Kolm eksiarvamust gluteenivaba dieedi kohta

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gluteenivabad saiad.
Gluteenivabad saiad. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Gluteenivaba elustiili harrastaja ja kirjanik ning filmitegija, ameeriklanna Kaitlin Puccio kirjeldab kolme eksiarvamust, mida tema gluteenivabade toitude söömise alustamisel tõeks pidas.

«Kui mu arst esimest korda soovitas, et ma peaks minema üle gluteenivabale dieedile, olin ma hämmingus. Ma ei teadnud täpselt, mis on gluteen, kuid see näis sisalduvat peaaegu kõikides söökides,» kirjeldas Puccio väljaandele Huffington Post.

Puccio lisab, et kui keegi on praegu alustamas gluteenivaba dieeti, siis pidagu meeles, et järgnevad kolm arusaama gluteenivaba dieedi kohta on väärad.

1. Nüüd on halb mõte minna puhkama või elama Itaaliasse.

Arvad, et su söögivõimalused on Itaalias väga piiratud? Mitte päris. Itaalias on koguni kohalik tsöliaakia assotsiatsioon, mis on end pühendanud gluteenivabale elustiilile.

Itaalias võetakse kõigilt lastelt kuue aasta vanusena proovid, et selgitada, kas neil on tsöliaakia või mitte ehk kui nad on asümptomaatilised tsöliaakiahaiged, avastatakse nende haigus vara. Itaalias on iga 100. inimene tsöliaakiahaige ehk üks protsent rahvastikust toitub pidevalt gluteenivaba dieedi järgi. See 1 protsent on umbes 600 000 inimest. Tsöliaakiahaiged itaallased saavad ka gluteenivabade toiduainete ostmiseks rahalist toetust.

2. Mu kingade eelarve kuivab igaveseks kokku, kuna kogu raha läheb gluteenivabale toidule.

Gluteenivabad toidud kipuvad olema tavapärastest kallimad. Ära ole imestunud, kui näiteks pitsarestoran küsib gluteenivaba toidu eest lisaraha või poetšekid on tavalisest kopsakamad.

Sealjuures on oluline aga ka see, et paljud riigid pakuvad tsöliaakiahaigetele, kelle diagnoos on ka biopsia abil kinnitatud, toidu soetamisel toetust. Praegu on toetused olemas näiteks Suurbritannias, Kanadas, Iirimaal. USA on tsöliaakiahaigetele teinud gluteenivabade toitude puhul maksusoodustused. Britid saavad gluteenivabu toite osta soodushinnaga, kuna see poekaup on osa nende nn ravist.

3. Gluteenivabad toidud? Rõve.

Vale puha! On palju toidutööstusi, kes mõistavad, et see, et keegi on gluteenivaba elustiiliga, ei pea tähendama, et ta peab ohverdama oma maitsemeeled valikuvõimalused. On palju suurepäraseid maitseelamust pakkuvaid gluteenivabu toiduaineid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles