Väärt pinksilaud peab vastu aastakümneid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pinksiklubi Pong laud asub Uues Maailmas Kohaliku kohviku kõrval. Hobimängijad Madis ja Tõnis, kes seal kandis elavad, käivad tihti koos palli kõksimas.
Pinksiklubi Pong laud asub Uues Maailmas Kohaliku kohviku kõrval. Hobimängijad Madis ja Tõnis, kes seal kandis elavad, käivad tihti koos palli kõksimas. Foto: Liis Treimann

Tallinnas Kristiine spordihoones tegutsevas Pinksikeskuses on valik lauatennise varustust ja laudu seinast seina. Poepidaja Rein Lindmäe sõnul on välitingimustes kasutatavate laudade võimalused laienenud – uudistooteks võib pidada lauda, mis peab vastu ka karmi talve ning millel on lapselukk, et selle avamine oleks igati ohutu.

Saadaval on nii sisetingimustes mänguks mõeldud laudu, mis jaotuvad profi- ja hobilaudadeks, kui ka laudu välimänguks, mis on ainult harrastajatele suunatud. «Siin on väga lihtne orienteerumisreegel – mida kallima laua võtad, seda vastupidavama laua saad,» ütles Lindmäe keerutamata.

Erinevus konstruktsioonis

Odavaim õuemänguks sobiv laud maksab 399 eurot, kalleim 1799. Siselaudade hinnad algavad poole madalamalt, mistõttu on paljud kliendid küsinud, kas siselauda ei võiks mõneks ajaks välja tõsta. «Võib ju tõsta, aga arvestada tuleb riskiga, et vihmasabin võib tulla ootamatult, päike rikub laua plaati ja õueniiskus koolutab selle lõpuks ära. Tõenäosus, et laud saab juba mõne õues tehtud mänguga rikutud, on eriti suur, kui lauaplaadi ümber ei ole toestavat raami,» viitas Lindmäe kõige odavamatele valikus olevatele laudadele.

Põhiline välilaudadest odavaima ja kalleima vahe seisnebki konstruktsioonis. «Prantsuse tenniselaudade valmistaja Cornilleau uus laud ongi see kõige kõrgemas hinnaklassis ning ainuke, mida tohib üle talve, kasvõi lumekoorma all, õues hoida,» rääkis Lindmäe.

«Kõik teised välitingimustes mängimiseks mõeldud lauad peaks mängu lõppedes kokku pakkima. Isegi kui nad on vastupidavad, peaks nad katma kile või muu kattega. Üle talve kuuris peavad välilauad kõik kenasti vastu,» lisas ta.

Euroopa suurima lauatenniselaudade tootja kallimatel laudadel on veel kasutusel ka turvalukk, mis teeb selle avamise ohutuks ka lastele. «Kui laps tahab tenniselauda avada ja libastub avamise hetkel, ei juhtu midagi halba – lõpuni avamata lauaplaat jääb lukku selle koha peal, kus katkes liigutus,» toob Lindmäe välja.

Esimene ostuotsus – reket

Lauatennise populaarsus on Lindmäe hinnangul Eestis viimasel ajal kõvasti kasvanud. 20-aastase müügistaažiga mees võib kinnitada, et üks pinksilaud päevas ostetakse Eestis päris kindlasti. «Meie müük Pinksikeskuses on aasta-aastalt kasvanud, seda just hobiturul,» lisas ta. «Huvi liigub inimeselt inimesele ja kasvab pidevalt. Ainuüksi siin müüme hooajal kaks-kolm lauda nädalas.»

Pinksipisikusse nakatunu, kes mõtleb lauatennise varustuse soetamisele, võiks alustada reketi valimisest. Soovitatavalt peaks igal mängijal olema oma individuaalne reket, kuid hobimängijad võivad oma tagahoovi püstitatud laua taga kõksida ka jagatud reketiga.

«Nii nagu reketid erinevad selles, milleks nad on mõeldud, erinevad nad ka hinnalt,» selgitab Tallinnas asuva Pinksikeskuse omanik Lindmäe. «Hobireketi võib saada odavamalt kui kümme eurot, profireket võib maksta kordi üle saja euro – seetõttu on oluline teada, mis tingib sellise hinnavahe ja millised on eri hinnaklassis pakutavate reketite kasutusvõimalused.»

Kui hobireket on täielikult tehasetoodang, siis õiged profireketid valmivad lauatennisepoes, kus puidust aluseid ja pealiskumme eraldi müüakse ning kokku liimitakse. «Profireketi saab mängija enda mängustiiliga sobivaks teha. Võimalik on panna ühele reketipoolele kiirem ja teisele aeglasem kumm,» rääkis Lindmäe palli põrketugevust reguleerivatest võtetest.

Kui panna pall põrkuma odava hobireketi peale ning siis kallima profireketi peale, saab ka asjatundmatu vahest aru – pall põrkub profireketil tunduvalt kõrgemale.

«Mida paksem on svamm reketi kummi ja aluse vahel, seda «kiirem» on löök ja vastupidi. Tehastes valminud hobireketitel on võimalikult odav kumm ja peenike svammikiht,» võrdles Lindmäe – välitingimustes mänguks soovitab ta just viimaseid.

«Paksema svammikihiga reketi pluss on aga see, et mäng muutub hoogsamaks, aga ka sujuvamaks,» õpetas Lindmäe. «Hobireketiga peab palli löögiks rohkem energiat raiskama – sellest vahest saab aru, kui oma oskusi arendada.»

Kes on pinksides vintimise selgeks õppinud, see teab, et kõige odavama tehasereketiga see ei õnnestu, ka kõige vilunumas pihus mitte. «Hobireketile ei panda enamasti vinti võimaldavat kummi peale, sest see teeb reketi hinna kallimaks,» teab Lindmäe.

Pinksikeskuse kõige kallim hobireket, mis on täielikult tehases valminud, maksab 42,90 eurot, jäädes kvaliteedilt profireketist kaugele, kuid harrastajaklassis on see Lindmäe sõnul vaieldamatult parim.

Väljas lauatennist mängides ta profireketeid aga kasutada ei soovita, seda lihtsal põhjusel – makstud raha eest saadud hea asi võib mõne tunniga muutuda rikutud mänguvahendiks. «Väljas tuleb arvestada sellega, et pinksipall kukub ka muru või mulla peale ja toob mustuse reketile. See aga rikub kiirelt kalli reketi. Päikese kätte ei tohiks neid samuti jätta, sest kallihinnaline kumm kaotab oma omadused ja muutub seega libedaks,» rääkis Lindmäe, kes soovitab välitingimustes lauatennisemängijatel osta välireketid, mille alus on valmistatud plastmassist.

«Sellised reketid ei karda ei vihma ega päikest. Edasijõudnud mängijal ei ole selle reketiga küll just väga mugav mängida, aga seltskondlikus mõttes on ta parim,» soovitas Lindmäe reketeid, mille hinnad jäävad vahemikku 15 kuni 30 eurot.

Mis puudutab palle, siis siin on käimas revolutsioon. Kogu maailmas asendatakse tselluloidpallid plastpallide vastu, kuna esimesed on oma tuleohtlikkuse tõttu transportijatele tülikad. Esimesed võistlused plastpallidega on juba toimunud ning Pinksikeskuseski on need juba müügil.

Tselluloid- ja plastikpallil pole harrastaja jaoks vähimatki vahet, kinnitas Lindmäe. «Kui lihtsalt mõlemad põrkuma panna, ei näe ega kuule nende vahel mingit erinevust,» ütles ta. Plastpall on muljudes see-eest tugevam. «Koduaias mängides pole vahet, missugune on pall,» kinnitas asjatundja.

Kuidas mängida pinksi?

Kui hobitasemel lauatennist mängida, just välistes tingimustes ja koos seltskonnaga, tekib juba neid sõnu ühte lausesse pannes ettekujutus võistlusmomendist. Pinksimängu levinuim vorm on «parem viiest», mis tähendab, et võiduks on vaja kolme setti.

Seti pikkus on 11 punkti ja servitakse kahe servi kaupa. Seti võidab mängija, kes esimesena saavutab 11 punkti. Kui seis on 10:10, võidab seti see mängija, kes saavutab kahepunktise vahe. Suurema seltskonna puhul võib mängida ka lühemalt ning ühe seti kaupa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles