Eestis müüdav ohtlik geelküünelakk korjatakse lettidelt

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünelaki plekk võib üsna tülikas olla.
Küünelaki plekk võib üsna tülikas olla. Foto: SCANPIX

Soomes ja Rootsis allergiajuhte põhjustanud geelküünelakk Depend GelLack, mis on müügil ka Eestis, on lisatud ohtlike toodete nimekirja ning eemaldatakse peagi Euroopa turult.

Eesti Terviseameti teatel ei ole Depend GelLacki Eesti levitajad, professionaalsed kasutajad, tervishoiutöötajad ega tarbijad andnud teada nimetatud toote kasutamisel ilmnenud Tõsisest Soovimatust Mõjust (TSM).

Terviseamet lisab, et päeval, mil Tarbija24 toimetus ametile antud küsimuses päringu saatis, edastas Rootsi terviseamet Euroopa komisjoni RAPEX ohtlikest toodetest kiirteavitamissüsteemi kaudu info ohtlike geellakkide kohta. «Teave on võetud menetlusse ja edastatud järelvalve inspektoritele ohtliku toote turult kõrvaldamiseks,» edastas ameti kemikaaliohutuse osakonna peaspetsialist Natali Promet.

See tähendab, et Eestis ja teistes Euroopa Liidu liikmesriikides, kus geelküünelakk Depend GelLack on müügil, keelatakse selle müük ning eemaldatakse turult.

Rootsi ravimiamet keelas juba varem akrülaate sisaldava geelküünelaki Depend GelLack müügi, kuna ilmnes mitmeid selle kasutamisega seotud allergiajuhtumeid, kirjutab Helsingin Sanomat. Ametit teavitati laki ohtlikkusest 51 korral. Sama probleem on lisaks Rootsile kerkinud ka Soomes, kirjutas Tarbija24 möödunud nädalal.

Tervisele halvasti mõjuvad akrülaadid ja metakrülaadid on geel- ja akrüülküünte peamised komponendid. Need võivad tekitada nahale allergilise ekseemi, kuid ka hingamisprobleeme. Kõige raskematel juhtumitel võib tekkida astma.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles