Kuidas laste nutiseadmete kasutust piirata

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On mitmeid rakendusi, mille abil saab laste nutiseadmete kasutust piirata.
On mitmeid rakendusi, mille abil saab laste nutiseadmete kasutust piirata. Foto: SCANPIX

Noortele on kõik võimalikud internetiavaused valla, kuid paraku ei ole mitte kõik võimalused mõeldud lastele.

Kuidas on vanematel võimalik oma võsukeste toimetusi nutiseadmetes kontrolli all hoida, kirjutab Sander Hüüs Elioni veebiväljaandes Digitark.

Tegelikult on lausa hirmutav mõelda, kuivõrd lihtne on lastel sinu enda või nende isiklike nutiseadmetega võimalik ligi pääseda materjalidele, mis ei ole kindlasti mitte nende eale mõeldud.

Ehkki värskeimad Android’i ja iOS’i versioonid sisaldavad mitmeid võimalusi rakenduste või rakenduste poe piirangute seadmiseks, jääb sellest pahatihti väheks. Siinkohal tulevadki mängu vanemlikku kontrolli võimaldavad rakendused, mis võimaldavad piirata nii täiskasvanutele mõeldud sisu, rakenduste ostmist, ajakulu rakendustele ning isegi võimalust jälgida nii sõnumite, kõnede kui ka internetikasutust.

Lisaks on võimalik kasutada GPS-seadet, mis aitab nii silmapiirilt kadunud lapse leidmisel kui ka nutiseadme kadumamineku puhul. Selliseid rakendusi leiab nii Android’i Google Play kui ka iTunes’i poodidest.

Android seadmed

Android nutiseadmetel on üheks huvitavaks lahenduseks Screen Time Parental Control nimeline tasuta rakendus. Selle abil on võimalik ajaliselt jälgida, milliseid rakendusi nutiseadmes kasutatakse ning samal ajal on võimalik iga üksiku rakenduse kasutusaega ka piirata.

Ajalist kasutust saab jagada ka uneaja, mänguaja või ka näiteks kooliaja vahel – igas kategoorias on võimalik määrata, milliseid rakendusi mis ajal nutiseadmes parasjagu kasutada saab või ei saa.

Kuid rakendus ei ole üles ehitatud mitte ainult piiramisele: seal on olemas ka spetsiaalne preemiakava, kus näiteks majapidamis- või kodutööde tegemisega on võimalik ajalist kasutust suurendada. Mängimiseks lisaaja preemiana saamine oma ülesannete täitmise eest aitab nende tegemisele ilmselt hästi kaasa.

Lisaks põhirakendusele saab kasutada ka n-ö «pult-rakendust» või kaugjuhtimis-rakendust, mis kannab nimetust Screen Time Remote Control. Antud rakenduse mõte on eelpool loetletud võimaluste kaugelt juhtimine ja jälgimine kas vanema enda või mõnest teisest nutiseadmest.

Screen Time Parental Control rakendusel on siiski ka paar miinust: nimelt on paljudes populaarsetes mängud ja rakendustes võimalik teha ka mängusiseseid oste, mida Screen Time Parental Control’i abil paraku aga piirata ei saa. Niisamuti tuleks lastele ebasobiva sisu filtreerimiseks kasutada lisaks mõnda teist rakendust (näiteks Safe Browser, vt altpoolt), sest antud juhul see võimalus puudub.

Lisaks tasub lähemalt uurida ka teisi samaväärseid tasuta rakendusi: AppLock, Kids Place, Safe Browser.

iOS seadmed

Apple nutiseadmetele on kahjuks küllalt keeruline leida analoogseid tausta lahendusi, nagu need on saadaval Android nutiseadmetele. Küll aga leidub sümboolse 1,99 eurot maksva Parental TimeLock nimelise rakenduse iTunes’i poest, mis sisuliselt pakub samasuguseid võimalusi nagu Screen Time Parental Control.

Lisaks tasub uurida ka neid rakendusi: Net Nanny, My Mobile Watchdog, ParentKit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles