Lugeja küsib: kas Löfbergs Lila on kohvi röstimisastmeid muutnud?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Löfbergs Lila.
Löfbergs Lila. Foto: Promopilt

«Olen kirglik kohvijooja, hiljuti avastasin Löfbergs Lila pakendilt tähistuse. Tekst oli kõikjal «keskmine röst», kuid röstimisastet vaadates selgus, et Rootsis valmistatud kohvi tegelik röstimisaste oli kõigest «1». Vanasti tähendas keskmine röst kolmandat röstimisastet. Kas see süsteem on tõesti muutunud või üritatakse mind tüssata?» küsib lugeja.

«Kas rootslaste keskmine röst ongi üks? (Samal pakendil oli keskmiseks röstiks varem röstimisastmeks märgitud «3».) Esimene röstimisaste tähendab tegelikult väga heledat kohvi. Kuna üldistatult võib öelda, et heledama röstiga kohv on happelisem, tumedama röstiga kohv magusam ja mõrkjam, siis olen tootjas väga pettunud ja sooviksin selgitusi! Loomulikult on vale nõuda ajalehe kaudu selgitusi, kuid tootja ei ole oma meili avalikustanud kohvipakil. Kuna röstimisaste on oluline kohvi faktor ja muudab palju alates maitsest kuni valmistamiseni välja, näiteks kas antud margist on mõtet (võimalik) espressot valmistada, siis on tegu tähelepanuväärse teemaga,» kirjutas lugeja.

Vastab Löfbergs Lila tarnija OÜ Jungent Estonia turunduskoordinaator Kairit Nettan.

Täname tähelepanelikku kohvijoojat. Tootja kinnitusel on toimunud muudatus kohvi röstimisastmete numeratsioonis lihtsustamaks valiku tegemist vastavalt tarbija maitseeelistustele. Röstimisaste nr. 1 kohvi «Keskmine Röst» pakendil tähistab kõige kergema röstiga kohvi Löfbergsi sortimendis. Toode ise ega selle maitseomadused muutunud ei ole. Käesoleval hetkel on Löfbergsi kohvidest kauplustes saadaval veel Presskannukohv ja InCup ehk tassikohv röstimisastmega 2 ning uudistootena tumeda röstiga kohv Kharisma röstimisastmega 4. Seega peaks leiduma meelepärane jook igale kohvisõbrale. Vahemärkusena veel, et erinevate kohvitootjate numeratsioonid ei pruugi omavahel kattuda. 

Lisaks kohviubade päritolule, sordile ja kvaliteedile on röstimisel tõesti oluline mõju kohvijoogi maitseomadustele. Erinevate valmistusmeetodite seisukohalt on aga olulisem roll kohvi jahvatusel.  Selle tarbeks rakendatakse erinevaid jahvatusastmeid. Näiteks on kõige jämedama jahvatusega presskannukohv, filtrikohv on keskmise ning In Cup ehk tassikohv kõige peenema jahvatusega. Mõningatel juhtudel kasutatakse ka universaalset jahvatust, mis sobib kohvi valmistamiseks erinevatel meetoditel (Kharisma). Seega tuleks poes kohviriiuli ees seistes lähtuda sellest, kuidas kavatsete kohvi valmistada ning seejärel leida oma maitsele vastava röstiga kohv.

Siinkohal on hea meenutada, et sobiv kohvi kogus tassi kohta on 7-8 grammi (kuhjaga teelusikatäis). Tihtipeale kasutavad n-ö kangema kohvi sõbrad aga topeltkogust keskmise röstiga kohvi. Selle asemel on soovitav jõulisema maitseelamuse saamiseks valida hoopis tumedama röstiga kohv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles