San Francisco õlletehas pruulib Saaremaa õlut

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa Island Ale.
Saaremaa Island Ale. Foto: youtube.com

California pruulikoda Anchor Brewing Company San Franciscos hakkas juulis tootma Saaremaa ale tüüpi heledat, kuueprotsendilise alkoholisisaldusega õlut Saaremaa Island Ale.

Pärmi selle õlle jaoks tõi õllemeister Mark Carpenter oma pruulikotta USA läänerannikule kaasa reisilt Saaremaale, vahendab Meie Maa õllesõpru ja -eksperte ühendavat portaali Brewbound. Saaremaa Island Ale on Anchor Brewing Company käsitööõllede seeria Zymaster kuues õlu.

Kõik algas pruulimeistri reisist Läänemere äärde, sealhulgas Saaremaale, kus ta kohalikku õlut maitses ja siit õllepärmi kaasa viis. «Reisisime naisega läbi Saaremaa ja peatusime ühes baaris väljaspool linna,» meenutas Anchori pruulimeister Carpenter.

«Ma palusin kohalikku vaadiõlut ja see filtreerimata õlu, mida ma sain, oli täiesti ainulaadne. Kohalik õllepärm oli see, mis tast erilise tegi ja mu tähelepanu köitis. Lõpuks sai sellest Zymaster sarja number kuus inspiratsiooni allikas.» 

Naastes San Franciscosse, eraldas Carpenter pudelis kaasa toodud õllest Eesti pärmi ja aretas sellest heleda ale-tüüpi õlle, mis on keskmise mõrkjusega. Pärmi filtreerimine võttis pruulikojal kuid, et saada õige, just Saaremaa õllele ainuomane rikkalik pikantsus.

Zymaster nr 6 ehk Saaremaa Island Ale on saadaval alates juulist limiteeritult, väikestes mahtudes 650-grammistes ehk pindistes pudelites kui ka vaatides õllerestoranides. Loomulikult saab Saaremaa õlut ka pruulikoja enda baaris Taproom, mis asub San Franciscos. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles