Raadio hakkab toiduainete hindu valvama

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnasilt
Hinnasilt Foto: Toomas Huik

Vikerraadio saade «Huvitaja» alustas toiduainete hinnavaatlusi, et selgitada, kas euro kasutusele võtmine jätab hinnad samaks või mitte.

Eile tegid raadiotöötajad igapäevased sisseostud Rimi, Selveri ja Maxima kaupluses – toidukorvi maksumused tulid vastavalt 282,69 krooni, 290,10 krooni ning 291,75 krooni.

Kuna eksperimendi eesmärgiks ei olnud võrrelda kaupluste hinnataset, siis ei kuulunud ostukorvi ka kõikjal ühesugused tooted. Põhjendusena tõid raadioajakirjanikud selle, et erinevate tootjate saia-leiba ostes saab ka tootjatel silma peal hoida.

Kuigi esimesest poeskäigust ei saa teha järeldusi hindade muutumise kohta, ilmnes siiski nii mõndagi märkimisväärset. Näiteks nii Rimis kui Selveris maksis sai 5 krooni ja 90 senti, ühes oli see eurodes 37, teises aga 38 senti.

Teine tähelepanek puudutas soodushindasid - banaani kilohind oli kauplustes üsna ühesugune Rimis 19.90, Selveris 17.90 ja Maximas samuti 17.90. Viimane oli aga sildile märkinud, et tegemist on soodushinnaga, tavahind olevat üle 21 krooni. Ajakirjanikele jäi sellest mulje, et kaupmees oli omahinna lihtsalt kõrgema märkinud, näitamaks, kui hea ja odav neil on.

Toidukorvide maksumuste väikesed erinevused rääkisid ajakirjanike hinnangul sellest, et igas poes leidub asju, mis on odavad ja mis on kallimad. Seega peaks säästlikult läbiajamiseks ilmselt kõik poed läbi käima.

Nendega sarnast hinnavalvet soovitasid «Huvitaja» tegijad teha ka kodudes – võtta mingid kindas tooted ja pidada siis euro tulekuni vahti.

«Huvitaja» toidukorvide sisu ja maksumust saab tabeli kujul vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles