Lugeja küsib: kas vaarikataimi peaks ümber istutama?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarikad.
Vaarikad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Minu aias kasvavad väga vanad vaarikataimed ja kui mullu andsid nad veel ilusaid marju, siis tänavu olid kõik vaarikad täiesti läbi ussitanud. Kas ja kui tihti peaks vaarikataimi ümber istutama? Millal peaks vaarikataime üldse n-ö välja vahetama ehk millal jääb taim liiga vanaks? Millal oleks kasulik ümberistutamist teha?» uuris Tarbija24 lugeja.

Vastab rodoaed.ee juhataja ja kasvuhoonega seotud teemadel blogiv Kalev Pärtna:

Aedvaarikad on kaheaastased isepaljunevad põõsad, juured ja risoomid on mitmeaastased. Esimesel aastal kasvab vars, mis teisel aastal õitseb ja kannab marju. Teise aasta sügisel võib ja tuleb viljakandnud varred ära lõigata, et uutele vartele ruumi teha.

Seega uuendab aedvaarika taime ennast igal aastal juurevõsudest ise.

Praktikas peaks vaarikaistandust või vaarikapeenart päris maha võtma ja noorte taimedega puhtale mullale uuendama hiljemalt 12-15 aasta tagant. See tuleneb peamiselt sellest, et aedvaarika risoom vananeb ega anna enam tugevaid uusi võrseid.

Uuele kohale istutades oleks soovitav kindlasti eelnevalt maa sügavalt läbi harida ja hargiga kaevates kõik umbrohujuured eemaldada, kuna vaarikate vahelt on umbrohtu hiljem palju keerulisem kätte saada. Uue peenra rajamist on hea teha sügisel. Siis on niiskust, mis on juurdumiseks parem, ja peenar vajab vähem hoolt.

Loe vaarikate kohta lisaks siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles