Uuring: iga kolmas arst vaikiks kolleegi ebapädevuse maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga kolmas arst oleks valmis töötama koos ebapädeva kolleegiga.
Iga kolmas arst oleks valmis töötama koos ebapädeva kolleegiga. Foto: SCANPIX

Iga kolmas arst ei teataks kolleegi ebapädevusest oma ametikohal kellelegi ja salgaks selle lihtsalt maha, kirjutas ajakiri Dagens Medicin.

Bostonis asuvas Massachusettsi Keskhaiglas tehtud küsitluses tahtsid uurijad teada, kuidas arstid suhtuvad oma kolleegidesse, keda peetakse ebapädevateks või kelle töö kvaliteet teatakse olevat langenud mõne haiguse, narkootikumide või alkoholi väärkasutamise tõttu.

Uuringus osales kokku 2938 arsti, kellest 64 protsenti soostus küsimustele vastama.

Kokku 64 protsenti vastanutest arvas, et haiguse, alkoholi- või narkoprobleemidega kolleegist on oluline teatada. Kuid tunduvalt vähem küsitletutest oleksid valmis olnud seda reaalselt tegema. 69 protsenti vastanutest ütles end kaaluvat, kas selliste probleemidega kolleegist tuleks teatada. 64 protsenti vastanutest ütles, et on valmis kaaluma, kas teatada ebapädevast kolleegist.

Ebapädevaid kolleege oli 17-l protsendil vastanutest ning kaks kolmandikku neist oli ebakompetentsest kolleegist ka teatanud.

Paljudes USA osariikides kehtib seadus, mille kohaselt tervishoiuasutuste töötajad on kohustatud teada andma juhtumitest, kui arstid on osutunud ebakompetentseteks.

Massachusettsi Keskhaigla uurijate hinnangul säärane süsteem siiski ei toimi piisava efektiivsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles