Hommikune rituaal, mis aitab kehakaalu kontrolli all hoida

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tundub, et «Tõuse ja sära» ei ole pelgalt sõnakõlks – Northwestern ülikooli Feinbergi meditsiinikoolis läbi viidud uuringu järgi võib hommikune kokkupuude päevavalgusega aidata kehakaalu kontrolli all hoida.

Ajakirjas PLOS ONE avaldatud uuringu raames palusid teadlased 54 osalejal keskmisega vanusega 30 kanda randmemonitori, mis jälgis nädala jooksul nende kokkupuudet hommikuvalgusega, kirjutab womenshealthmag.com.

Samuti pidasid katsealused toidupäevikut. Nii selgus, et inimestel, kes said rohkem hommikuvalgust, oli madalam kehamassiindeks (BMI) – seda sõltumata nende vanusest, füüsilisest aktiivsusest ja toitumisest.

Miks on see nii, et hommikune looduslik valgus aitab kaalu madalamal hoida? Selleks on kaks võimalikku selgitust. Esiteks, varahommikune kokkupuude päevavalgusega (võrrelduna hilisema kokkupuutega) sünkroniseerib sinu sisemise kehakella, mis tagab kindlama unerütmi. See parandab aga omakorda ainevahetust, mis aitab kehakaalu kontrolli all hoida.

Teine põhjus võib olla see, et hommikune valgus on palju intensiivsem kui pärastlõunane või õhtune valgus, sisaldades rohkem sinist valgust, millel on teadlaste sõnul suurim mõju tsirkadiaansele rütmile. 

Et saada osa hommikuvalguse kasulikust toimest, piisab vaid 20-30 minutist päikesevalgusest kella 8 ja 12 päeval.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles