Lugeja küsib: mida võib panna paberikonteinerisse?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmekäitlus.
Jäätmekäitlus. Foto: Toomas Huik / Postimees

«Kui väikseid pabereid võib panna ümbertöötlemise prügikasti? Kas bussipileteid võib? Aga paberihundist läbi käinud paberipudi? Samuti, kas plastikjäätmetesse võib panna nt Domestose või Harpicu pakendi, millel on küll peal ümbertöötlemise märge, kuid mida pesta eriti ei saa ning mis sisaldavad pakendi sees söövitavaid aineid? Oleksin väga tänulik vastuse eest, sest need küsimused painavad mitmeid inimesi,» kirjutas Tarbija24 lugeja.

Vastab Ragn-Sellsi turundusjuht Rainer Pesti:

Paberi konteinerisse võib panna kõiki pabereid mõõtmetest hoolimata. Mõned näpunäited headele sorteerijatele siiski on. Oluline on jälgida, et paber oleks puhas. Näiteks pitsakarbid, mis on rasvast läbiimbunud taaskasutamiseks ei sobi. Kui konteinerisse panna suuremõõtmelisi pappkaste, siis on need mõistlik enne kokku pressida, et võtaks konteineris vähem ruumi.

Mis puudutab kodukeemia pudeleid siis akna- ja nõudepesuvahendite, pesukapslite karbid ning pesuloputusvahendite pudelid saab kenasti veega läbi loputada ja panna pakendikonteinerisse. Samas tugevatoimeliste kodukeemia (nn Chillid, WC puhastusvahendid, torupuhastajad jne)  pudelid tuleb panna olmeprügisse, sest nende pakendite pesemine võib olla tervisele ohtlik ja ka nende ümbertöötlemine on pakendis sisalduvate jääkide tõttu komplitseeritud. Need pakendid kasutatakse ära jäätmekütuse tootmisel.

Kokkuvõttes on sorteerimine üsna lihtne, kui pakendid ja materjalid on puhtad, siis võib need panna pakendikonteinerisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles