Vähene uni võib tekitada mäluhäireid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetus kimbutab paljusid.
Unetus kimbutab paljusid. Foto: Panther Media/Scanpix

Psühholoogide sõnul näitavad paljud tõendid, et alla kaheksa tunni magavatel inimestel on suurem tõenäosus mäletada asju, mida pole tegelikult juhtunud. 

«Hiljutised uuringud näitavad, et vähem kui kaheksa tundi maganud või kroonilise unevõla käes vaevlevaid inimesi tuleb üha juurde,» rääkis psühholoogias pädev teadlane Steven Frenda California ülikoolist portaalile WebMB.

«Aastate jooksul olen ise ka märganud, et iga kord kui ma ei saanud korralikult magada, muutus mu mälu halvemaks ja jäi selliseks, kuni olin saanud puudu jäänud tunnid täis magada,» tõdes ta.

Frenda ja kolleegid avastasid, et vähe maganud inimesed lugesid kuritööst tehtud fotodelt sagedamini välja valeinformatsiooni kui piisavalt maganud inimesed. Näiteks väitsid vähe maganud inimesed, et varas pani näpatud rahakoti oma püksitaskusse, kuigi tegelikult pani pikanäpumees selle hoopis jakitaskusse.   

Eksperimendis osales rohkem kui sada õpilast ning lapsed jagati gruppidesse. Kahele vabatahtlike grupile näidati fotoseeriat kohe kui nad laboratooriumisse jõudsid. Ühel grupil lubati magada, samas ajal kui teisel grupil tuli püsida üleval kogu öö. Ülejäänud grupid tegid sama, aga vastupidises järjekorras. Nad kas magasid või olid üleval kogu öö ja vaatasid fotosid alles hommikul.

Uurijad avastasid, et need õpilased, kes olid magamata, ajasid fotodel olnud detaile sagedamini segamine kui need, kes said magada. Frenda sõnul on uuring küll usaldusväärne, kuid sarnaseid eksperimente tuleks korraldada rohkem, et teha põhjapanevamaid järeldusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles