Kaheksa toitainet, mis aitavad kaalust alla võtta

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Shape.com toob välja kaheksa toitainet, mis võiksid leiduda sinu igapäevases toidusedelis, aidates kaalust alla võtta 

Monoküllastumata rasvhapped 

Kui asendad süsivesikud oma toidusedelis monoküllastumata rasvadega, aitab see sul vöökohale kogunevast rasvast lahti saada. Avokaado, makadaamia pähklid ja oliiviõli on head monoküllastumata rasvade allikad. Lisaks sisaldab oliiviõli ohtralt antioksüdante, avokaado kiudaineid ja makadaamia pähklid B-vitamiini. 

Epigallokatehiin 

EGCG ehk epigallokatehiin gallaat on antioksüdant, mida leidub rohelises tees ja mida lisatakse enamikku kaalulangetamiseks mõeldud toidulisanditesse. EGCG võib suurendada kalorite põletamist ja ladestunud rasva kasutamist energiaks. Mõned uuringud näitavad samuti, et EGCG võib peatada uute rasvarakkude kasvu. Parim viis selle antioksüdandi saamiseks on rohelise tee joomine, sest kõige tõhusamalt toimib ta just kombinatsioonis tees leiduva kofeiiniga.

Vaarikaketoonid 

Vaarikaketoonid on antioksüdandid, mida leidub vaarikates. Uuringute järgi aitavad ka need ained kaalust alla võtta. Nimelt võivad vaarikaketoonid suurendada lihastele energiat andva ja rasva põletava hormooni adiponektiini tootmist ning ka ladestunud rasva põletust ennast.

Et saada vaarikaketoone piisavas koguses, peaks vaarikaid sööma ülisuurtes kogustes, seega mõistlikum on osta vaarikaketoonide toidulisand. 

DHA 

Dokosaheksaeenhape ehk DHA on üks kahest oomega-3 rasvhappest, mida leidub rasvases kalas nagu lõhe. Vastavalt ajakirjas Journal of Nutrition avaldatud uuringule võib DHA peatada rasvarakkude kasvu ja isegi põhjustada nende huku. Kui tahad saada rohkem DHAd, pead sööma rohkem rasvast kala või siis kalamaksaõli. Kui oled taimetoitlane, saad valida merevetikapõhise DHA toidulisandi. 

Äädikas 

Äädikal on võimas glükoosi alandav toime. Üks Itaalias tehtud uuring näitas, et kui osalejad lisasid oma toidule, näiteks salatile ühe supilusikatäie äädikat, oli nende söögijärgne veresuhkru tase 30 protsendi võrra madalam kui ilma äädikata. Veresuhkru taseme kontrolli all hoidmine on aga oluline osa kaalulangetamisest ja enda vormis hoidmisest, sest järsud muutused veresuhkru tasemes soodustavad suurema söögiisu teket.

Äädika lisamine salatikastmesse peaks olema sinu standard, kuid kui leiad ka šokolaadi-balsamico, saad seda lisada ka valgurikastele smuutidele. 

Valk 

Veiselihas, linnulihas, kalas, piimatoodetes või sojas sisalduv valk on kaalulangetuse rokkstaar. Valgu koostises olevad aminohapped kutsuvad esile rasva põletava ja energiat stabiliseeriva hormooni glükagooni tootmise. Valgu seedimise protsess stimuleerib aga täiskõhutunnet tekitava hormooni CCK eritamist. Lisaks nõuab valgu seedimine süsivesikute või rasvaga võrreldes palju rohkem energiat. 

Kõige tervislikumad ja mugavamad valguallikad on rasvavaba Kreeka jogurt, kodujuust ja kanafilee. 

Kofeiin 

Kofeiin aitab kehal kasutada ladestunud rasvu energiaks. Kui tahad saada maksimaalset toimet, eelista musta teed rohelisele või kergelt röstitud kohvi tumedale röstile. 

Kiudained 

Kiudained aeglustavad seedimist, tagades stabiilsema energiataseme ja veresuhkru. Lisaks optimeerivad kiudained seedimise ajal erituvaid, nälja- ja täiskõhutunde eest vastutavaid hormoone. Et töödeldud toitudes sisalduvad kiudained ei ole enam nii efektiivsed, eelista alati töötlemata toitu, näiteks kaerahelbeid või müslit töödeldud hommikusöögihelvestele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles