Kantserogeensed ained võivad toitu sattuda ootamatul viisil

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka muffini värvilised paberid võivad sisaldada kahjulikke aineid.
Ka muffini värvilised paberid võivad sisaldada kahjulikke aineid. Foto: SCANPIX

Saksamaa põllumajandusministeerium hoiatab, et värvilised salvrätid, papptaldrikud ja muffinikorvikesed sisaldavad vähki tekitavaid aineid, mis võivad kanduda toidu sisse.

Ühekordsed salvrätid ja papptaldrikud ei reosta mitte ainult keskkonda, vaid sisaldavad ka vähki põhjustavaid kemikaale, vahendab Local Süddeutsche Zeitungit.

Värviliste salvrättide ja papptaldrikute tegemiseks kasutatav trükivärv sisaldab sageli kemikaale, mida nimetatakse primaarseteks amiinideks,  mis võivad olla kantserogeensete ja mutageensete omadustega. Need kemikaalid võivad toidusse edasi kanduda.

«Viimasel paaril aastal oleme uurinud nende trükivärvide võimalikke riske paaris liidumaas,» rääkis Saksamaa riikliku riskianalüüsi instituudi toiduohutuse ja kemikaaliosakonna juht Andreas Luch. Uuringust selgus, et tarbijad peaksid nende ainetega kokku puutuma nii vähe kui võimalik. Ka selgus, et primaarsete amiinide piirnormid toodetes tuleks ümber vaadata.

Probleem ei piirdu mitte ainult salvrättide ja taldrikutega, vaid ka teiste toiduga kokkupuutuvate pakenditega, nagu muffinipaberitega ja paberkottidega. Oht on suurem, kui kauasäilivaid toiduaineid nagu pastat hoitakse pikka aega kas värvilises või taaskasutatud materjalist tehtud paberkotis, sest nii on kemikaalidel rohkem aega toidu sisse kanduda.

Saksamaa põllumajandusminister Christian Schmidt esitab varsti Euroopa Komisjonile karmimad nõuded värviliste toidupakendite kasutamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles