Uuring: kui ohtlik on ületreenimine?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik teame, et mõõdukas füüsiline aktiivsus on tervisele hädavajalik, kuid ületreenimine võib olla vägagi ohtlik, seetõttu tuleb koormuse suurendamisel olla ettevaatlik. 

Ajakirjas Mayo Clinic Proceedings avaldatud uuring viitab koguni sellele, et ületreenimine võib suurendada riski surra südamehaigustesse, kirjutab Womenshealthmag.com.

Teadlased võtsid vaatluse alla umbes 2400 südamerabanduse üle elanud inimese andmed, kes olid osalenud suures jooksjate ja kõndijate terviseuuringus. Nad analüüsisid, kas osalejate treeningkoormuse ja suremuse vahel oli seos. Põhjus, miks vaatluse alal võeti just südamerabanduse üle elanud, peitub selles, et tervete jooksjate seas ei olnud piisavalt südameprobleeme, et nende põhjal saaks hinnata treenimise mõju südame-veresoonkonnaga seotud suremusele.

Pärast selliste faktorite arvesse võtmist, nagu sugu, vanus, haridus, punase liha tarbimine, puuviljatarbimine, alkoholitarbimine, suitsetamine, aspiriini ja kolesterooli-, kõrge vererõhu ning diabeediravimite tarvitamine, leidsid teadlased, et treenimise ja suremuse vahel on pöördvõrdeline seos, ent kuni teatud punktini. 

10,4 aastat pärast uuringu algust oli 526 osalejat surnud ja enam kui 70 protsenti surmadest oli seotud südame-veresoonkonna haigustega. Inimestel. kes tegid nädalas 24 kuni 37 km jooksmisega võrreldavas mahus trenni, oli 50 protsendi võrra madalam südame-veresoonkonnaga seotud suremuse risk kui neil, kes treenisid harva, ning neil, kes jooksid 37 kuni 48 km nädalas, oli risk tervelt 63 protsendi võrra vähem. 

Kui edasi olukord muutus: üle 48 km jooksmist või 74 km kiiret kõndi nädalas tähendas juba 2,62 korda suuremat riski surra südamehaigusesse. See on umbes sama suur risk nagu neil, kes ei treeni isegi minimaalselt vajalikul hulgal. 

Seega on selge, et ületreenimine võib osutuda sama kahjulikuks kui mittetreenimine. Samas tasub siiski silmas pidada, et uurimus viidi läbi vaid südamerabanduse üleelanute andmeid kasutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles