Kodukokad peaksid end toidu käitlejana arvele võtma

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulmatordi valmistamine.
Pulmatordi valmistamine. Foto: Marina Pushkar / Postimees

Viimaste aastatega on tekkinud aina suurem kodukokkade hulk, kes pakub mitmesugust kõhutäidet, tarbijatel tasub jälgida, et küpsetaja oleks end toidu käitlejana ka registreerinud.

Facebooki grupiga Koogimeistrid on liitunud tervelt 14 000 inimest, kes omavahel erinevaid roogasid vahetavad, toitude valmistamist pakuvad või tellivad. Lisaks on tuhandeid liikmeid mitmes tordi valmistamise grupis. Kuid kuidas olla kindel, et tundmatu kodukoka pakutava toidu kvaliteet on usaldusväärne?

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) toiduosakonna loomse toidu büroo juhataja Tiina Mällo selgitas, et antud juhul on tegemist toidu käitlejatega (kelleks võib olla kas füüsiline või juriidiline isik), kes tegelevad turustamise eesmärgil toidu valmistamisega või käitlemisega kohas, mida põhiliselt kasutatakse eraelamuna.

«Enne, kui keegi soovib eraelamus valmistatud toitu turustada, peavad olema täidetud teatud nõuded, mis eraelamus toidu käitlemisele kohalduvad, näiteks üldised hügieeninõuded toidu käitlemisele, sh temperatuurinõuded, enesekontrolliplaan, kestvuskatsed toidule säilivusaja määramiseks, tervisetõend, joogivee analüüsid, toiduhügieeni koolituse läbimine, toidu märgistus, süsteem toidu jälgitavuse tagamiseks jne,» loetles Mällo.

Täpsemat infot selle kohta, milliseid konkreetseid nõudeid tuleb eraelamus toidu valmistajal täita on võimalik lugeda VTA kodulehelt.

Pärast seda, kui käitlejal on selge valmisolek nõuete täitmise osas, tuleb tal esitada VTA-le vastavasisuline majandustegevusteade. Kui majandustegevusteade esitatud, võib hakata toitu turustama. Toidu ohutuse eest vastutab igal juhul toidu käitleja!

«Eraelamus toidu käitlejate üle teostatakse kontrolli riskipõhiselt ning samuti juhtumipõhiselt, näiteks kui VTA-le on esitatud vihje või kaebus, et tegemist võib olla mittenõuetekohase toidu käitlemisega,» lausus Mällo.

Teavitatud eraelamus toidu käitlejate nimekiri on leitav VTA kodulehel. Enne, kui tellida toitu eraelamus valmistatud toidu käitlejalt, tuleks kindlasti kontrollida, kas vastav isik on teavitatud käitlejate nimekirjas või mitte.

Juhul kui kellelgi on selliste toidu käitlejate kohta pretensioone ja kahtlusi või kui on teada, et keegi sellise tegevusega tegeleb, kuid ta ei ole majandustegevusteadet esitanud, siis tuleks sellest kindlasti teavitada veterinaar- ja toiduametit. Vihje esitamisel palub amet olla võimalikult täpne. Kõiki esitatud vihjeid kontrollitakse, minnes käitleja juurde kohale kontrollima. VTA-le saabub toiduga seotud vihjeid kuus ca 50-60.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles