Liigsoolane toit põhjustab 1,6 miljonit surma aastas

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sool.
Sool. Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi ületab inimeste keskmine soolatarbimine ligi kahekordselt Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovitust, viies enam kui 1,6 miljoni südame-veresoonkonna haigustega seotud surmajuhtumini aastas.

Teadlased analüüsisid 205 varasemat uuringut, mis käsitlevad soolatarbimist riikides, mis esindavad ligi kolme neljandikku kogu maailma täiskasvanud rahvastikust, kirjutab The Telegraph.

Nii leiti, et keskmine soolatarbimine 2010. aastal oli 3,95 grammi päevas – samas kui WHO soovituslik päevane kogus on kaks grammi. USAs jäi tarbimine seejuures keskmiselt 3,6 grammi juurde päevas ning mujal maailmas varieerus see 2,18 grammist päevas Aafrikas kuni 5,51 grammini päevas Kesk-Aasias.

Uuringu juhtivautor dr Dariush Mozaffarian USA Tuftsi ülikoolist ütles, et rohke soolatarbimine tõstab vererõhku, mis on omakorda peamine südame-veresoonkonna haiguste riskifaktor. 

Need 1,65 miljonit surmajuhtu esindavad tema sõnul pea iga kümnendat südame-veresoonkonna haigustega seotud surmajuhtudest maailmas.

Uuringu kaasautor John Powles Cambridge’i ülikoolist ütles, et viiest rohke soolatarbimisega seotud surmast esineb tervelt neli keskmise ja madala sissetulekuga riikides. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles