Kelneri tunnistus: kas me tegelikult ka sülitame teie toidu sisse?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettekandja.
Ettekandja. Foto: Panther Media / Scanpix

Ükskõik, kas klient soovib ettekandja arvamusega arvestada või mitte, teab kelner ilmselt kõige paremini, mida peab tegema hea söögielamuse saamiseks.

Kelnerid omavad ka võimu, et teha toidunautlemine heas või halvas mõttes meeldejäävaks, kirjutab adelaidenow.com. Seega tasub teada, mis ettekandjatele klientide käitumise juures meeldib ja mis mitte? Kas nad tõesti sülitavad toidu sisse?

Kui saabud

Ei ole midagi halvemat, kui minna söögikohta einestama teatud eelarvamusega. Esmamulje kujuneb kelneril kliendist tervitusega. On totter, kui nõuad väga erilist lauda kohale saabudes. «Kui te olete koha varem reserveerinud, siis anname mõistagi oma parima, et seda kohta teile ka hoida,» lubas kelner. Hea laua saamiseks pane koht kinni juba õige vara.

Kui tellid

Otsusta enne kelneri tulekut, mida sa tahad tellida. Kui sa ei ole veel välja mõelnud, siis ütle ka nii. Kõige hullem on, kui sa ei ole veel otsustanud, aga lased teenindajal seista ja oodata enda järele. Pea meeles, et ettekandja töö on kiireloomuline, nad jooksevad kogu aeg ringi.

Kui kelner ei kirjuta tellimust üles

«Kui me ei kirjuta tellimust üles, siis teame, et seda ei teinud. Kui me järsku ei peaks enam tellimust mäletama, siis tuleme ja kontrollime selle teie käest uuesti üle. Usaldage meid,» teatas kelner.

Vestlus töötajatega

Toredate ja meeldivate klientidega meeldib kelneritele väga suhelda, aga pea meeles, et neil pole lõputult aega. Kui ettekandja lahkub üsna ruttu, siis on see sellepärast, et ta peab tööd tegema.

Koka kiitmine

«Teie toit oli suurepärane ja nüüd tahate seda öelda kokale? Aga mina ei pruugi tahta. Tänane õhtu on võib-olla pööraselt kiire. Köögis on väga stressirohke aeg ja ma ei taha minna kedagi segama,» selgitas kelner. Pealegi ei taha kokk teada, et toit maitses hästi, vaid teda huvitab, miks see nii suurepärane oli ehk mis külalistele toidu juures meeldis. Ole oma komplimentidega täpne – sel juhul jõuavad need kindlasti ka kokani.

Toidu tagasi saatmine

«See häirib muidugi tööd, aga kui esineb tõsine, siiras probleem, siis sellest pole midagi. Me ei kavatse teie toidu sisse sülitada, me tahame, et kõik saaks lahendatud,» kinnitas kelner. Mõnikord arvavad ettekandjad, et klient tahab lihtsalt tähelepanu. Ära ütle kunagi toidu kohta: «Mulle ei meeldinud see absoluutselt.»

Sa arvad ekslikult, et aitad

Kliendid arvavad sageli, et on väga abivalmid, kui tõstavad taldrikud ise üksteise peale ja pakivad mustad nõud kokku. Tegelikult on parem, kui jätaksid asjad nii, nagu nad on. Tore on see, kui taldrik ulatatakse kelnerile siis, kui nad ise suure laua tagant ei ulatu selleni. Meeldiv on seegi, kui inimesed toitudele laua peal ruumi teevad ja oma isiklikud asjad koomale tõmbavad.

Arve küsimine

Ära kunagi nipsuta oma sõrmi ega lehvita ettekandjale, et ta arve tooks. See on väga alandav ja halvustav. Seda pole lihtsalt vaja teha. Kui ettekandja palub arve üheskoos maksta, siis anna oma parim, et saaksid vastu tulla. Arvete lahkulöömine võib olla tõsine peavalu.

Jootraha andmine

On mõistetav, et kõik ei teeni nii suurt palka. Seega pole jootraha jätmine ka väga rangelt oodatud. Samas arvesta, et kelneri palk võib sõltuda suures osas just sellest, kas otsustad talle jootraha jätta. On tore, kui sinu kui teenindaja pingutusi hinnatakse. Kui klient jootraha ei jäta, ei tasu ka väga tulla kiitma, et mul oli vapustav söögielamus. Tänamine on viisakas, aga kui sa oled südamest tänulik, siis oleks viisakas ka natuke jootraha jätta.

Ja veel…

«Me kindlasti räägime omavahel klientidest. Muidugi me paneme tähele, kes on esimesel kohtamisel või milline pere üksteist vihkab. Ja kui sa oled tõeliselt jube klient, siis me räägime ka sellest. Meid ei huvita, kas sa oled rikas või vaene. Me ei halvusta sind selle pärast, mida sa tellid. Pigem ära ürita endast võltsmuljet jätta. Lisaks on head kombed söögikohas omal kohal,» soovitas kelner. «Kui sa meile ei meeldi, ei pruugi sa arugi saada, aga kui meeldid, siis saad sellest kohe teada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles