Miks prügivedu ei ole tasuta?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragn-Sellsi prügiauto.
Ragn-Sellsi prügiauto. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Palju on räägitud, et prügivedu peaks olema tasuta, sest prügist on saanud kaup, millest toodetakse energiat, kirjutab prügifirma Ragn-Sells oma kuukirjas

Võrreldes jäätmete prügimäele viimisega, aitab jäätmekütuse tootmine hoida keskkonda ja osutada tarbijale soodsamat teenust. Seda suuresti tänu sellele, et prügilatele on kehtestatud kõrged saastetasud. Väited, et jäätmed on nii väärtuslikud, et prügivedu peaks olema tasuta, on pigem valdkonda mittetundvate inimeste tekitatud müüt.

Jäätmekütuse tootmine versus prügilasse ladestamine

Skeem selgitab, millised on hinnangulised jäätmete kogumise ja käitlemise kulud.

  • Jäätmekütuse puhul on tootmise ja käitlemise kulud umbes 90 eurot tonn ja saadav tulu kolm eurot.
  • Prügilasse ladestamise puhul moodustavad kogumise ja ladestamise kulud kokku 110 eurot. 
Allikas:
Allikas: Foto: Ragn-Sells

Vaata suuremat pilti siit.

Jäätmekütuse tootmine on keskkonnasõbralikum ja tarbijale soodsam, kuid jäätmekütuse tootmisest saadav tulu ei kata kulusid ja see vahe tuleb katta tarbijal. Piirkondades, kus jäätmed lähevad ladestamisele, on see kulu saastetasudest tingituna veelgi suurem. Jäätmeveoteenus võib olla linlastele tasuta, samuti võiks seda olla vesi ja toasoe, aga sellisel juhul tuleb tekkinud kulud katta omavalitsusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles