Abiks reisisellidele: tervitamiskombed üle maailma

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes maades on levinud põsemusid.
Paljudes maades on levinud põsemusid. Foto: SCANPIX

Vältimaks piinlikke olukordi, on võõrasse riiki reisides hea teada, millised on sealsed tervitamiskombed.

Teatud maades erinevad tervitamise reeglid piirkonniti, samuti sõltub palju ka sellest, kas tervitatakse perekonnaliiget, sõpra või võõrast, kirjutab news.com.au.

Kui põhireegleid teada ja ümbritseva suhtes tähelepanelik olla, läheb kohtumine teise kultuuri esindajaga märksa sujuvamalt.

Itaalia, Hispaania

Itaalias, Hispaanias ja mitmetes teistes lõunapoolsetes riikides on kombeks anda kaks kiiret põsesuudlust, kõigepealt paremale ja siis vasakule põsele. Võõra inimese puhul lepitakse käepigistusega.

Prantsusmaa

Prantsusmaal on üksteise tervituseks suudlemine väga levinud, kuid seal on see veidi keerulisem (nim. bise''ks). Alustuseks tuleb ette keerata oma parem põsk. Kui mitu suudlust ühele ja teisele põsele tehakse, sõltub piirkonnast. Paljudes kohtades piisab ühest põsesuudlusest, kuid teatud piirkondades on normiks teha ka viis põsemusi.

Saksamaa

Saksamaal piisab ühest suudlusest vasakule põsele. On ka sakslasi, kes peavad seda pigem prantslaste kombeks, ega tee seda üldse.

Suurbritannia

Avatumad inimesed võivad põsele suudelda, kuid pigem britid pelgavad seda. Kindlam on kätt suruda.

Holland

Tavaliselt tehakse Hollandis kolm põsesuudlust, alustades paremalt. Võõrastega surutakse pigem kätt, samuti ei tee mehed omavahel põsemusi.

Kreeka

Võõraste ja uute tuttavatega surutakse kätt, lähedastega kallistatakse ja vahetatakse põsemusisid.

Brasiilia

Naised tervitavad põsemusiga märksa sagedamini kui mehed. Rios on tavaks kaks põsesuudlust, olenevalt piirkonnast antakse neid üks kuni kolm. Vallalistel naistel on kombeks anda kolm põsemusi ka juhul, kui tavaks on kaks.

Argentiina

Sealsed inimesed tervitavad väga lahkelt, kombeks on tervitada kallistuse ja ühe põsemusiga paremale põsele. See kehtib ka uute tuttavate kohta.

Tai

Kohalikud võtavad vastu Wai tervitusega, mille puhul pannakse käed palveasendisse. Kummardutakse nii, et silmad põrandat näeksid ja sõrmeotsad peaaegu laupa puudutaksid.

India

Tervituseks suru peopesad kokku palveasendisse, kummardu peaga ja ütle «Namaste».

Hiina

Hiinas on praegu levinud kaasaegne käepigistus. Ametlikes situatsioonides on peaga kergelt kummardamine märk sellest, et peetakse lugu.

USA

USAs saab hästi hakkama tavalise käepigistusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles