Kinoa aitab kaalust alla võtta ja tulemust hoida

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinoa
Kinoa Foto: SCANPIX

Brasiilias rottide peal läbi viidud uuring näitas, et kinoa aitab kaalust alla võtta ja saavutatud tulemust hoida. 

Ent tõe huvides tuleb lisada, et uuring oli kinoal põhineva toidulisandi QuinoLean tootja rahastatud, kirjutab ergo-log.com

Kinoa on supertoit, mis kogub üha enam populaarsust ja mitte asjata: kinoas sisalduv valk on pea sama kvaliteetne kui kaseiinivalk, süsivesikutel on madal glükeemiline indeks ja lisaks leidub selles spinatiga suguluses olevas taimes ekdüsteroide ja muidki huvitavaid bioaktiivseid aineid. 

Brasiilia Margina ülikooli teadlased andsid rottidele igapäevaselt 2 grammi vedeldatud kinoad ühe kilogrammi kehakaalu kohta. Inimese puhul oleks ekvivalendiks umbes 0,3 grammi kilogrammi kehakaalu kohta. Kontrollgrupile ei antud kinoad. 

Teadlased panid poole kummastki rühmast iga päev ujuma, teised rotid ei teinud midagi. Et ujujad saaksid aga korraliku koormuse, seoti nende sabade külge väike lisaraskus. 

30 päeva jooksul vähendas kinoa tarbimine nii nii-öelda istuva eluviisiga kui ka aktiivsete rottide söögiisu ja pidurdas kaalukasvu. Rotid, kes ujusid ja sõid kinoad, kaotasid aga 30 päevaga tervelt 26,5 protsenti oma keharasvast.

Samas ei täheldanud teadlased mingeid kõrvaltoimeid. Rottide siseelundite kaal jäi muutumatuks ning ka vere glükoosi, triglütseriidide, kolesterooli, albumiini, uurea jt näitajate sisaldus jäi muutumatuks või muutus väga väikesel määral. 

Teadlased arvavad, et kuna kinoavalk annab palju kaloreid ja täidab kõhtu, soodustab see väiksemat söögiisu ja väiksema toiduhulga tarbimist, mis omakorda aitabki kaalu kontrolli all hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles