Miks piim nii ruttu hapuks läheb?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimapakid.
Piimapakid. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pärast hiljutist kuumalainet kurdavad paljud kliendid, et eeskätt piim ja koor kipuvad pärast ostmist väga kiiresti pahaks minema, piimatootjate sõnul võib põhjusi olla mitu.

Viimasel ajal on paljud tarbijad hätta jäänud poest ostetud piimatoodetega, mis ei taha kuidagi «kõlblik kuni» kuupäevani vastu pidada. «Mul läheb piim lihtsalt kogu aeg pahaks, ei seisa üldse enam. Kas «kõlblik kuni» kehtib ainult kinnisele pakile, mida pole veel avatud?» uuris Tarbija24 lugeja. Teisel tarbijal ei püsinud näiteks koor värskena.

Eesti Piimaliidu tegevjuht Tiina Saron selgitas, et suure tõenäosusega on sellisel juhul toote külmaketis toimunud kõrvalekalle. «Ettevõttest väljastatakse valmistoodang kindlal temperatuuril, mis tagab toote säilivuse pakendil märgitud kuupäevani, tavaliselt ka kauem, aga ainult juhul, kui kogu ahelas sellest ettenähtud temperatuurist kinni peetakse,» lausus ta. See nõue kehtib ka tarbijatele, kes peavad Saroni sõnul poest ostetud piimatooteid säilitama pakendil soovitatud temperatuuril.

«Mis puutub kuupäeva «kõlblik kuni», siis ettevõtja on garanteerinud tootele sellise säilivusaja, arvestades eelkõige säilitamistingimusi. Toode ei pea ilmtingimata olema suletud pakendis, võib olla ka avatud, kuid igal juhul peab hoidma neid külmkapis,» õpetas Saron.

Saaremaa Piimatööstuse juht Andi Saagpakk uskus, et hapuks minemise põhjus võib peituda möödunud kuumalaines. «Konkreetselt ei oska sellele küsimusele vastata, kuna meie ei tooda piimatooteid peale juustu. Kui aga oletada, siis kindlasti on peamiseks põhjuseks tänaseks juba möödunud erakordselt suur kuumalaine,» lausus ta.

Saagpakk selgitas, et sellise kuumusega võis tõesti tekkida tarneahelas (tööstus, logistika, kaubandus) toodetejahutamisega probleeme, kuna tihti ei kannata jahutusseadmed eriti suuri kuumalaineid välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles