Arvutiga töötamine tekitab magusaisu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti ees aega veetes kasvab magusaisu.
Arvuti ees aega veetes kasvab magusaisu. Foto: SCANPIX

Uuring näitab, et tundide kaupa arvuti ees istumine kergitab kehakaalu, kuna tekitab isu maiustuste järele.

Uurijate arvates muudab arvutiga töötamisega kaasnev vaimne pingutus veresuhkru taset ja keha hormonaalset tasakaalu, kirjutab Daily Mail.

See saadab ajule signaali, et organism on palju kaloreid kulutanud ja energiavarud tuleks ruttu taastada. Tulemuseks ongi kontrollimatu magusaisu.

Sama mõju avaldavad ka arvutimängude mängimine ja teleri vaatamine, tõdesid uurijad Stockholmis peetud rasvumise teemalisel kohtumisel.

Sellele järeldusele jõuti katses, kus grupil naissoost tudengitel paluti 45 minuti arvutiga töötada, teisel rühmal aga lihtsalt puhata. Esimesse rühma kuulunud neiud kulutasid selle ajaga vaid kolm kalorit rohkem, aga sõid pärast ülesande täitmist tunduvalt rohkem. Täpsemalt sõid nad 230 kalori võrra rohkem ning eelistasid šokolaadi ja teisi rasvaseid näkse.

Katsed näitasid, et arvutiga töötamine paneb veresuhkru taseme tugevalt kõikuma ja suurendab kehas näljahormoonide hulka. Just seetõttu ahmisidki tudengid üleliigset toitu sisse.

Uuringu autor Jean-Philippe Chaput Kopenhaageni ülikoolist ütles, et kontoritöötajad peaksid vormis püsimiseks töösse regulaarselt pause tegema ja nende ajal võimalikult aktiivselt liikuma.

«Arvutiga töötamine on istuv tegevus ja mitte millegi tegemine kasvatab kehakaalu,» märkis Chaput ja lisas, et samas suurendab ekraani vaatamine ka söögiisu, mõjudes tervisele seega kahekorselt halvasti.

Järgmisena soovib uurija välja selgitada, kas söögiisu suurendavad ka Wii videomängud, mille käigus mängijad aktiivselt liiguvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles