Eesti arst tegi ainulaadse kõhre taastava operatsiooni

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Madis Rahu.
Dr Madis Rahu. Foto: Ortopeedia Arstid

Ortopeed ja üks erahaigla Ortopeedia Arstid omanikke dr Madis Rahu tegi esimest korda Eestis kõhre taastava operatsiooni, mis koosnes mikrofaktuuringust ja kollageenmaatriksist. 

Ainulaadne operatsioon möödus edukalt ja patsient tunneb ennast hästi.

«Meile teadaolevalt on tegemist Eestis esmakordse juhtumiga, kus kõhrevigastust ravitakse sedavõrd uudsete meetoditega nagu mikrofaktuuring kombineeritud kollageenmaatriksiga. Liigeskõhr üldiselt täisväärtuslikuna ei taastu ja seetõttu tuleb kõhredefekti või -vigastuse puhul sageli patsiendile soovitada füüsilise aktiivsuse osas olulist elustiili muutust. Meie teostatud operatsioon aga soodustab kõhretaolise koe teket, mis annab eriti noorematele patsientidele uue võimaluse,» selgitas dr Madis Rahu.

Tänapäeval on kirurgilise kõhrevigastuste paranemisel kolm põhisuunda. Esiteks mikrofraktuuring, mis on kõige igapäevasemalt kasutatav kõhrevigastuste ravimeetod, kuid mille tulemusi on raske juhtida. Puudub võimalus kontrollida, mis kude defekti katma hakkab ja mis ulatuses. 

Teine suund on omaenda kõhrerakkude implanteerimine defektikohta, kuid protseduur ei anna alati kõige paremaid tulemusi ja nõuab mitut operatsiooni. Kolmas suund on osteokondraalne autoloogne luu-kõhre ümberistutamine, millel on oma piirangud ja miinuseks ka doonorpiirkonna (piirkond, kust võetakse implanteeritavaid kudesid) valud.

Just eelpool toodud puuduste tõttu on tänapäeval võetud kasutusele nn maatriksmaterjalid. Dr Rahu teostatud operatsiooni raames teostati patsiendil esmalt mikrofaktuuring ja seejärel kaeti kõhredefekti koht Chondro-Gide® kollageenmaatriksiga, mis soodustab kõhretaolise koe teket ja aitab kontrollida, et defekti kohale ei tekiks soovimatut lisakude.

Ortopeedia Arstid haigla kliiniline juht dr armin Heiman märkis, et kõnealune operatsioon on praegu patsientidele kättesaadav ainult tasulise teenusena.

Ortopeedia Arstide tohtrid teevad lisaks Tallinnas asuvale kliinikule regulaarseid vastuvõtte ka Rakvere haigla polikliinikus ja Läänemaa haiglas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles