Kiirnuudlid kujutavad ränka ohtu tervisele

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuudlid on kiire kõhutäis.
Nuudlid on kiire kõhutäis. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kiirnuudlid on küll lihtne viis valmistada kiire vahepala – see on odav ja maitsev. Kuid kas ka tervislik?

Hiljutise uuringu kohaselt võivad kiirnuudlid põhjustada ainevahetuslikke muutusi organismis, mis on seotud südamehaiguste ja infarktiga, kirjutab Fox News.

Lõuna-Korea naised, kes tarbisid rohkem eelkeedetud ja kuivatatud nuudleid, olid palju vastuvõtlikumad ainevahetussündroomile, olenemata sellest, mida muud nad sõid või kui palju nad trenni tegid, selgus hiljutisest uuringust.

Inimestel, kes põevad ainevahetussündroomi, on ka kõrgem vererõhk ja veresuhkru tase, mis omakorda on eelduseks südamehaigustele, infarktile ning diabeedile.

«Kuigi kiirnuudlid on lihtne ja maitsev roog, võib see endas peita riski ainevahetussündroomi näol, mida põhjustavad toidu kõrge naatriumisisaldus, ebatervislike küllastunud rasvade ja glükeemiliste ainete sisaldus,» ütles uuringu kaasautor ja Harvardi kooli Bostoni terviseosakonna doktorant Hyun Shin.

Shin ja tema kolleegid Baylori ülikoolist ja Harvardist analüüsisid ligi 11 000 täiskasvanud 19-64-aastase lõunakorealase tervise- ja toitumisnäitajaid. Uuringus osalenud andsid teada, mida nad söövad ja uurijad kategoriseerisid nad selle alusel kas pigem kiirtoidu või traditsioonilisema ja tervislikuma toidu austajateks. Kategoriseerimisel oli otsustav see, kui palju sõi inimene ühes nädalas kiirnuudleid.

Naistel, kes sõid kiirnuudleid kaks korda nädalas või rohkem, esines suurem risk põdeda ainevahetussündroomi kui neil, kes nuudleid vähem tarbisid, olenemata sellest milline oli nende toitumine – kas kiirtoidu või tervisliku toidu poole kalduv, või kui sageli nad trennis käivad. Seos nuudlite ja ainevahetussündroomi vahel leidis kinnitust ka nooremapoolsete naiste seas, kel pole mingeid kaaluprobleeme ning kes püsivad füüsiliselt aktiivsed.

New Yorgi ülikooli toitumisprofessor Lisa Young ütles, et kiirnuudlitega piiri pidades saab terviseriske alla tõmmata üsna lihtsasti. «Esiteks ei tasuks nuudleid süüa iga päev,» ütles Young. «Teiseks – kontrolli alla tuleks võtta ka ühekordsel söömisel nuudlite kogus. Young soovitab nuudleid segada näiteks juurviljade, liha ja muu värske toiduga ning nuudlite endi kogus minimaalsena hoida.

Kes aga tõeliselt nuudleid armastab, võiks Youngi sõnul võtta toidutegemiseks rohkem aega. «Nuudleid saab ka ise teha. Koduselt valmistatud nuudlid või näiteks metsriisipasta juurviljadega on ühed näited tervislikest pastaroogadest,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles