Tuntud kemikaalid võivad alandada testosterooni taset

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ftalaate leidub paljudes plastiktoodetes.
Ftalaate leidub paljudes plastiktoodetes. Foto: Panther Media/Scanpix

Kokkupuude kindlate kemikaalidega, mida võib sagedasti leida plastis ja teisteski toodetes, seostub madalama testosterooni tasemega nii meestel, naistel kui ka lastel. 

Testosteroon on meestel peamine suguhormoon, kuid samas toetab see ühend nii meeste kui ka naiste ajutalitust ja kasvamist ning tagab südame tervise, vahendas ERRi teadusportaal.

Michigani ülikooli teadlased uurisid enam kui 2200 inimese kokkupuudet ftalaatide ja testosterooni tasemete vahel ning leidsid, et ftalaate leidub painduvates plasttoodetes ja paljudes isikliku hügieeni toodetes. Uuringu tulemused ilmusid ajakirjas Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Uuring näitas seost organismis ringlevate madalate D-vitamiini tasemete ja suurenenud ftalaatidega kokkupuute vahel nii 6-12 aasta vanustel poistel kui ka 40-60 aasta vanustel meestel ja naistel. Loe pikemalt ERRi teadusportaalist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles