Vahetustega töö paneb tablette neelama

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Paljud vahetustega töötavad inimesed kasutavad ravimeid, et uinuda või vajadusel ärkvel püsida ning see teadmine tõstatab küsimused nende rohtude tegelike mõjude ja riskide kohta.

Uuringus analüüsiti 15 kliinilise katsetuse andmeid, hõlmates ühtekokku 718 inimest, vahendas ERRi teadusportaal. Üheksas töös leiti, et käsimüügis olev hormoon melatoniin aitas vahetustega töötajatel magada öösel või päeval 24 minutit kauem, samas ei toonud see ravim abi kiiremaks uinumiseks. 

Viis tööd hindasid kofeiini ning ravimite modafiniil ja armodafiniil mõjusid ning selgus, et kofeiin aitas öistes vahetustes töötavatel inimestel unisust vähendada ning modafiniil ja armodafiniil hoidsid inimesi erksamatena, alandades unisust, kuid põhjustasid peavalusid, iiveldamist ja tõstsid vererõhku.

Mitmed ravimid, mida vahetustega töötajad kasutavad, sobivad vaid ajutiseks kasutamiseks ning mõned neist võivad omada tõsiseid kõrvaltoimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles