Jäätisesõbrad igatsevad taga nõukogudeaegseid lemmikuid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugejate hinnangul võiks jäätisevalik Eestis rikkalikum olla.
Lugejate hinnangul võiks jäätisevalik Eestis rikkalikum olla. Foto: SCANPIX

Ehkki paljudel Tarbija24 lugejatel on välja kujunenud oma lemmikjäätis, igatsetakse taga ka nõukogudeaegseid jäätiseid. Samuti oodatakse poodidesse uusi põnevaid maitseid.

Kõige enam igatsetakse taga Pingviini jäätist. «1980ndate lõpus oli Pingviini jäätis mu lemmik, punšimaitseline, selline roosakaslilla. Igatsen seda maitset,» kommenteeris üks lugeja. «Vene ajal oli mustikamaitseline Pingviini jäätis jube hea, ikka kohe mustika maitsega,» lisas teine.

Lugejatele meenusid ka kunagised Naksitrallide jogurtijäätised, mis olevat olnud mõnusalt hapukad ja marjased. Mitmetes tekitas nostalgiat munajäätis, mida üks lugeja mäletab veel hästi viiekümnendatest aastatest.

Lugeja Üllari omaaegne lemmik oli aga jäätis Tallinn, mille retsept pärineb aastast 1974.

Taga igatsetakse veel mitmeid põnevaid maitseid. «Uuesti võiks tootma hakata arooniajäätist, mis oli vist umbes kümme aastat tagasi viimati müügil. See oli imeline,» meenutas üks jäätisesõber.

Tagasi oodatakse ka pirnijäätist marmelaaditükkidega, tomati- ja kohvijäätist ning ehtsat karamellijäätist. «Ootan tagasi karamellijäätist, mis on toodetud kõrvetatud suhkru baasil. Praegused karamellimaitselised jäätised ei meeldi,» nentis lugeja. «Praegused lääged lurrid ei kõlba küll kuhugi,» tõdes teinegi, kes ostaks hea meelega seda «päris» karamellijäätist.

Taga igatsetakse ka maasikajäätist, millel olevat tõesti ka maasika maitse olnud.

Lugejad tunnistasid, et teinekord tuleb väga häid jäätiseid tikutulega tagasi otsida. «Hea jäätis on halvaaga, kuid rohkem maitseb iirisega, mida on aga miskipärast väga raske leida, kui üldse,» tõdes üks lugeja.

Veelgi enam kiideti pistaatsiajäätiseid. «See on ülihea! Praegu saab seda osta ainult lahtiselt jäätiseputkadest ja -lettidest, kuid seda võiks saada olla ka tavalistes toidupoodides,» nentis Eva, kellega nõustus teinegi jäätisesõber. «Kuna neid on poodides saada harva või üldse mitte, siis eelistan vaniljejäätist šokolaaditükkidega.»

«Kui meil oleks müügil Pirkka tõrvajäätis, nagu Soomes, siis oleks see võitja. Kahjuks ei tooda seda Eestisse,» tõdes nördinult lugeja, kelle praeguseks lemmikuks on La Muu sidrunisorbett.

Lugeja Angela arvates võiksid Eesti tootjad üleüldse mõelda eksootikasõpradele ning valmistada näiteks tšilli- ja šokolaadimaitselist jäätist. «Eestimaise looduse austajatele võiks aga teha astelpaju ja kuusevõrsetega jäätise, millele annaksid mõnusa maitse pihlakamarjad koos šokolaadiga. Palju on räägitud kitsepiima tervislikkusest, kas sellest on proovitud jäätist teha? Põnev oleks ka juustukoogimaitseline jäätis,» mõtiskles ta.

Ühe naislugeja muljetas, et ta on Lõuna-Euroopas saanud väga häid tšilli- ja kaneelijäätiseid, mis ei olnud nõnda «vastikult magusad». «Ehk võiks mõni Eesti firma millegi sellise peale mõelda?»

Seda, et Eesti jäätised on liialt magusad ja lääged, leidsid veel mitmed. «Poest ostame väga harva, sest neis on liiga palju suhkrut ja muud jama,» märkis üks lugeja, kes valmistab ise jäätist.

«Polegi ühtegi head jäätist saanud, kõik on kuidagi tehismaitsega ja liiga magusad,» kurtis Pille.

Poelettidele oodatakse põnevate maitsete kõrval ka rohkem hapuka maitsega jäätiseid. «Oleks hirmsasti huvitatud rohkem hapukamatest marja-puuviljajäätistest. Tikker, vaarikas, sõstar. Kõik jäätised võiksid ju hapukamad olla, aga ei ole, jube magusad on,» nentis ta.

Mitmed kiitsid veel sidrunijäätist, näiteks meeldivalt haput «Itaalia käsitöö» nime all müüdavat jäätist. «Eestis on küll palju jäätisesorte, kuid need kõik kipuvad minu jaoks liiga lääged olema. Tahaks rohkem mitmekesisust,» leidis üks lugeja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles