Hambapesusoovitused tekitavad segadust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjad on eri meelt, kui kaua tuleks hambaid pesta.
Asjatundjad on eri meelt, kui kaua tuleks hambaid pesta. Foto: SCANPIX

Paljusid hambapesusoovitusi uurinud teadlased jõudsid järeldusele, et need ei ole mitte ainult segadusse ajavad, vaid ka vasturääkivad.

Ka ei ole üksmeelt küsimuses, kui kaua hambaid pesta ja kui tihti tuleks hambaharja vahetada, sest selle kohta pole tehtud piisavalt põhjalikke uuringuid, kirjutab BBC. Londoni ülikooli teadlased võrdlesid hambaarstide liidu, hambaharjatootjate ning hambaraviõpikute soovitusi. Ekspertide sõnul pole ühtegi kindlat tõendit, et üks soovitus oleks teisest parem.

Londoni ülikooli teadlased John Wainwright ja Aubrey Sheiham uurisid 66 soovitust üle maailma. Kõige levinum soovitus oli pesta hambaid horisontaalselt tehes vahel ringjaid liigutusi. Oli ka teistsuguseid soovitusi.

Nii näiteks soovitati hoida hambaharja 45-kraadise nurga all või hoida seda vertikaalselt ja hambaid n-ö kraapida. Enamasti soovitati hambaid pesta kaks korda päevas, aga soovitati ka kolme korda. Hammaste pesemise pikkusest rääkides soovitati 26 juhul teha seda kaks minutit järjest, 12 juhul kaks või kolm ning paar korda öeldi, et seda tuleb teha kolm minutit.

Uuringu kokkuvõttes tõdetakse, et asjatundjate seas puudub  üksmeel, milline on parim meetod hammaste pesemiseks eri vanuses ja eri hambahädadega inimestele.

Uuring ilmus ajakirjas British Dental Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles