Kurb uudis Nutella-sõpradele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutella eest tuleb lähiajal poes rohkem maksta.
Nutella eest tuleb lähiajal poes rohkem maksta. Foto: AFP/SCANPIX

Looduse viperused teevad tuska Nutella-sõpradele, sest lähiajal on oodata tuntud pähklikreemi hinna tõusu.

Ligi 70 protsenti maailma sarapuupähklite saagist on pärit Türgist Musta mere rannikult, kirjutab Independent. Tänavu märtsis, sarapuude õitsemise ajal räsisid piirkonda tugevad tormid  ja külmalaine, mistõttu jääb loodetud saak väiksemaks.

Lisaks juba kallinenud kakaole tuleb nüüd magusatootjatel silmitsi seista ka tõsiasjaga, et pähklitonni hind on kerkinud  10 500 dollarini, kusjuures veebruaris maksis see 6500 dollarit.

Türgi pähklikasvatajad ennustavad, et loodetud 800 000 tonni asemel saavad nad tänavu vaid 540 000 tonni pähkleid.

Nutella tootja Ferrero ostab neljandiku maailma sarapuupähklite toodangust. Teise tuntud šokolaadi kaubamärgi Cadbury omanik Mondelez, kelle sarapuupähklitega täidetud batoon on tõeline müügihitt, keeldus sel teemal selgitusi jagamast.

Ka tuleb magusatootjatel tegeleda mandlite hinnatõusuga, sest Californias oli põud, mis kergitas mandlite hinnad viimase üheksa aasta kõige  kõrgemale tasemele. Kakao hind on aga ammu tõusnud, kuna suure rahvaarvuga riikides nagu Hiina ja India on hakatud rohkem magusat sööma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles