Viis põhjust, miks kartulid pole halba mainet ära teeninud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulit ei soovita enam ükski moedieet liha kõrval süüa.
Kartulit ei soovita enam ükski moedieet liha kõrval süüa. Foto: Jaanus Lensment

Kartul ei ole inimese tervisele tegelikult nõnda kahjulik, mistõttu ei peaks seda kultuurtaime ka sel viisil kohtlema ning igapäevatoidust täielikult eemaldama.

Kartulikrõpsud ja friikartulid pole tõesti just kõige tervislikumad suupisted, kuid värske keedetud kartul sisaldab organismile palju kasulikku, vahendab Huffington Post. Järgnevalt toob väljaanne viis põhjust, miks peaks kartulit armastama.

1. Kartul sisaldab palju kaaliumi.

Üks suur küpsetatud kartul sisaldab 1600 milligrammi kaaliumit – see peaaegu pool soovitavast päevasest kogusest ja peaaegu neli korda rohkem kui keskmine banaan, mis on tuntud kõrge kaaliumisisalduse poolest. Kaalium on kasulik keha sportlikule sooritusvõimele, aga ka vererõhule.

2. Kartul on kiudaineterikas.

Suur kartul sisaldab koos koorega 7 grammi kiudaineid, mis on veerand soovitatavast päevasest kogusest. Kiudained aitavad ennetada diabeeti, alandavad kolesteroolitaset ja vähendavad infarkti riski.

3. Kartul sisaldab palju C-vitamiini.

Suur maaubin koos koorega sisaldab 29 milligrammi C-vitamiini, ligi pool päevasest vajadusest ning rohkem kui kolmandiku võrra rohkem kui apelsinis. C-vitamiin on oluline antioksüdant, mis parandab ka hästi haavu.

4. Kartul on hea magneesiumi allikas.

Üks suur koorega kartul sisaldab 33 protsenti magneesiumi su päevasest kogusest. Magneesium mängib võtmerolli valkude, süsivesikute ning kolesterooli lõhustumisel.                           

5. Kartul on rikas vitamiin B6 poolest.

Üks maaubin sisaldab 46 protsenti soovituslikust päevasest B6 vitamiini vajadusest. Vitamiin B6 teeb head nii südame-veresoonkonnale, seedetraktile, lihaskonnale, immuunsüsteemile kui ka närvisüsteemile

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles