Hea teada: kuidas pesta koolikotti?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Määrdunud koolikotti tuleks pesta.
Määrdunud koolikotti tuleks pesta. Foto: Panther Media/Scanpix

Enne esimest septembrit tasuks koolitarbed üle vaadata, sest lisaks pükste viikimisele tuleks enne kooliminekut puhtaks pesta ka suvel tolmu kogunud koolikott. 

«Alustada tuleks ennekõike koolikoti tervisliku seisundi hindamisest, kui seda nii võib nimetada,» rääkis Pesupanda keemilise puhastuse tootmis- ja klienditeenindusjuht Marge Iidel.

Esimese asjana tuleks vaadata, kas kotilukud, sangad, rihmad ja kangas on terved. «Läheb ju nii puhastusele kodus kui ka keemilises puhastuses siiski mingi kulu ja kui tegelikult hiljem selgub, et kott on katki ja seda tuleb lasta veel omakorda parandada, siis mõnel juhul on juba kasulikum soetada uus koolikott,» tõdes naine ja ütles veel, et lisaks hooldamiskuludele  tuleks arvestada ka koti emotsionaalset väärtust.   

Iideli sõnul tuleks kotti kodus puhastades teha läbi samad protseduurid nagu keemilises puhastuses. Esmalt soovitab ta vaadata, kas koti sees leidub nn pesujuhend, mis näitab ära kuidas ranitsat hooldada.

«Kui pesujuhendit ei ole, tuleks teha visuaalne vaatlus ehk kui kotil on küljes plastikust või papist tugevdused, mis võivad masinas puruneda, siis tuleks puhastus teha käsitsi. Parim moodus sellisel juhul on sooja seebiveega, õrnalt harjates,» rääkis Iidel, kes soovitab pestud kotti kuivatada õues või rõdul.

Iideli sõnul puhastatakse nende keemilises puhastuses koolikott ainult masinates, mis teevad kottidele õrna vesipesu ning kuivatamiseks kasutatakse kuivatit või kuivatuskappi. «Käsitsi harjaga me koolikotte ei puhasta,» lisas ta, mistõttu pole mõistlik purunevate osadega või vormi hoidva ranitsat keemilisse puhastusse viia.

Lisaks soovitab Iidel kottide pesemise ja kooliriiete korrastamisega kiirustada. «Meie praktika on aastate jooksul näidanud, et ka kooliriided tuleks juba kohe üle vaadata, sest tavaliselt avastatakse alles päevake enne tähtsat päeva, et üks või teine ese vajab puhastust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles