Südamehaigused loovutavad surmapõhjuste pingerea esikoha vähkasvajatele

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Südametervise näitajate paranemine on mitmes Euroopa riigis toonud kaasa olukorra, kus surmapõhjuste pingereas on juhtivale kohale kerkinud südame-veresoonkonna haiguste asemel vähkkasvajad – näiteks on see nii Taanis. 

Südame-veresoonkonna tõbedest tingitud surmade arv on aastakümnete jooksul langenud ning sellise suuna taga on elustiilimuutused, sh loobumine suitsetamisest, aga ka ravis tehtud edusammud, vahendab ERRi teadusportaal.

Oxfordi ülikooli teadlased näitasid, et pahaloomulised kasvajad põhjustavad meestel rohkem surmajuhtumeid kui südame-veresoonkonna haigused kümnes riigis – Belgias, Taanis, Prantsusmaal, Iisraelis, Luksemburgis, Madalmaades, Portugalis, Sloveenias, Hispaanias ja San Marinos. Taanis kehtib see ka naiste puhul.

Samas on 52st analüüsitud riigist 15-s suremus südamehaigustesse naiste seas neli korda kõrgem kui suremus vähkkasvajatesse, eriti kehtib see Ida-Euroopa puhul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles