Mitte iga plastaken ei pea varast

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulutusasend teeb varga elu lihtsamaks.
Tuulutusasend teeb varga elu lihtsamaks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Umbes poole Narvas, Narva-Jõesuus ja Sillamäel toimunud korterivarguste korral lõhuti sisenemiseks esimese korruse plastaken. Selliste korterite omanikel soovitatakse mitte ainult kasutada vargavastast seadet, vaid ka kindlustada oma vara.

8. augustil ronis kahtlane isik Narvas kangelaste tänaval ühe korteri aknast sisse, äratades naabrite tähelepanu, kirjutab venekeelne Postimees. Aega kaotamata helistasid valvsad kodanikud politseisse ning korterist varastatud kraamiga väljunud 1982. aastal sündinud mehe pidasid kohale saabunud politseinikud kinni.

Narva politseimajor Sergei Andrejev märkis kahetsusega, et viimasel aastal on sagenenud korterivargused, kus kangi kasutades murtakse plastakende kaudu sisse. Mõnikord teevad korteriomanikud varga elu ise lihtsamaks, jättes akna lahti. Narvas oli tänavu selliseid vargusi sajast 41, Sillamäel 35st 25 ja Narva-Jõesuus kaheksast kaks. Enamasti võtavad  korterisse tunginud vargad kaasa raha ja väärisesemeid, aga kui korterilukk võimaldab ukse kaudu väljuda, siis ka kodutehnikat.

Arutech Parimad Aknad konsultant Marina Tropina selgitab, et varguskindlaid aknaid toodetakse, kuid nende raamid on viis kuni kümme protsenti kallimad ja ka löögikindel klaas on kallis. Ta soovitab kasutada raami, mille ehitus välistab võimaluse aken väljastpoolt kangiga lahti murda. Loomulikult võib varas siis püüda akent sisse lüüa, kuid see on juba märksa mürarikkam tegevus ja on suurem võimalus, et sissemurdjat märgatakse. Konsultant märkis, et Narvas ostetakse väga harva vargusvastaste mehanismidega aknaid.

 Ludmilla Petrenko Aknameister OÜst rääkis, et nende firma saab sageli tellimusi lõhutud plastakende remondiks. «Ühel päeval saime tellimuse seitsme lõhutud akna remondiks ühelt ja samalt tänavalt,» rääkis Petrenko. Tema sõnul murdmiskindlad  plastaknad pole seni olnud kuigi populaarsed. Petrenko sõnul on kõige odavam lahendus osta lastelukuga käepide, mis teeb akna vaid kümmekond eurot kallimaks. Aga ka sissemurdmise muudab see keerulisemaks juhul, kui aken pole tuulutusasendis.

Samas kinnitavad spetsialistid, et ka kõige paremad aknad ei päästa sissemurdmisest. «Toore jõu vastu ei aita midagi – juhtub, et katki lüüakse löögikindlad klaasid ja purustatakse täiendavalt tugevdatud aknaraamid ning pärast tuleb kõik välja vahetada, mis teeb remondi märksa kallimaks,» rääkis Petrenko. Nende firmal on korduvalt olnud selliseid remonttöid, muide ka kindlustusseltside tellimusel.

«Minu arvates on parim kaitse ikkagi kindlustusleping,» soovitas ehitusfirma juht.

IF kindlustuse Narva osakonnast öeldi, et viimasel ajal on muutunud populaarseks aknapaketid, mis hõlmavad ka kaitset sissemurdmiste vastu.  Vastavaid väljamakseid on esimesel korrusel elavatele narvakatele  sel suvel tehtud vaid kahel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles