Tänapäeva koolitarbed on muutunud nutikaks

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loominguline koolikott
Loominguline koolikott Foto: Martin Ilustrumm

Veel paarkümmend aastat tagasi ei osatud ettegi kujutada, et koolilapsel on taskus nutitelefon, ees nutikaustik, käes pliiats, mis kirjutades värvi vahetab, või et koolikoti mustri saab ta ise välja mõelda.

Seda, et septembrikuus kõik on uus, teadsid juba meie vanavanemad, ent kui nende vanemad võtsid kooli kaasa krihvli ja tahvli, võtavad tänased õpilased tahvelarvuti. Ent ka üheainsa põlvkonna jooksul on toimunud põhjapanevad muutused, mis puudutavad kas või kirjutusvahendeid või koolikotte. Et muutustega kaasas käia, läksime Tallinna Kaubamaja lastemaailma ning kontoritarvete poodi Charlot.

Pintselvildikad ja toonimuutvad pliiatsid: pintsliga viltpliiats sobiks ehk hästi hieroglüüfide õppimiseks, ent meiegi kultuuriruumis on need täiesti omal kohal. Kunstnikutunde saab kätte ka vildikaga maalides. Toonimuutvad pliiatsid on pakendis «ninapidi» koos ja kui neid teineteise vastu hõõruda, annab ülemine alumisele tooni. Mida kauem ja mida intensiivsemalt krutid, seda tugevamaks toon läheb. 12 pliiatsi komplekt maksab 8,90, viiest pintselvildikast koosnev komplekt aga 6,90 eurot.

Nutikad kaustikud: spikrite kirjutamisele enam aega raiskama ei pea. Või siis: nimetagem seda pigem diskreetselt tarkuste kordamiseks. Lihtne otsida, lihtne leida: nutikaustikutes (vene keel, füüsika, matemaatika jt) on esilehekülgedel välja toodud olulisemad valemid ja mõisted, mida ikka vaja läheb. Erandi moodustab nutikaustik «Sõnad», kust ühtki selgitust või valemit ei leia. Aga eks räägi sõnad enese eest ise! Nutikaustiku eest peab välja käima 1 euro.

Loominguline koolikott: Tallinna Kaubamaja üks kaubandusjuhte Kätlin Häninen tutvustab Pixelbagi, mis mõeldud nooremate klasside õpilastele. Nimelt saab Pixelbagile kanda väikseid eri värvides «piksleid» ehk pehmest silikoonist elemente, neid lihtsalt koti pinnale vajutades, ning võib kindel olla, et isikupära ning disainerikalduvusi saab sellega suurepäraselt väljendada – ei usu, et kõik maailma mustrid juba välja mõeldud on. Mustrit võib muuta iga päev, sõltuvalt näiteks riietusest või tujust.

Kaubamajja saabusid need esimest korda müügile tänavu ning on juba saavutanud uskumatu populaarsuse. Õlakottidele sekundeerivad pinalid ja paunad ning iga tootega on kaasas eri värvi «pikslid», mida on suure koolikotiga kaasas 240 tükki. Kui viimaseid kipub aga ikkagi puudu jääma või tüütavad ära nende värvid, on alati võimalik uusi muretseda. Ühtlasi teeb sellise geniaalse nipiga koolikoti nägemine iga palgatööst elatuva lapsevanema jõuetult kadedaks, et miks ta ise nii lihtsa ja muretu vanaduspõlve kindlustava leiutise peale pole tulnud. Eraldi pikslipakike maksab 2 eurot (suurele kotile 2,90 ja pinalile või paunale 1 euro), pinal 10,99, paunake 10,49, suur üleõla-koolikott 52,99 ja väike 42,99 eurot.

Kustutavad tindipliiatsid: kui kunagi olid vihikute vahel kuivatuspaberid, millega tindiplekke kuivatada, siis nende eemaldamiseks pidi kas vihikulehte augu tegema või kogu lehekülje uuesti ja plekkideta ümber kirjutama. Nüüdsel ajal võib aga sulepea asemel kasutada hoopis erivärvilisi tindipliiatseid, millel on südamik nagu tavalisel kirjutusvahendil. Ja kui miskit sassi läheb, saab kirjutatu tindipliiatsi teises otsas asuva kummiga lihtsalt kustutada. Kuivatuspaberiga kuivatama ei pea! Tindipliiats maksab 2,90 eurot.

Klambrita klammerdaja: kui aastakümneid tuntud riistapuuga paberilehti kokku vajutades käis raksatus ning lehti jäi ühendama metallist klamber, siis nüüd metalli enam vaja ei lähe. Lehtede ühendamist jääb tunnistama vaid pabereisse tekkiv väike auk. Hind 9,79 eurot.

Kolmnurksed pliiatsid: sellist pliiatsit on tõesti mugav käes hoida, lisaks on selle külgedele kantud ja veidi pinnast eenduvad plastikust «täpid», mis välistavad pliiatsi libisemise seda käes hoides. Hea just kirjutama õppivale lapsele, sellist pliiatsit lausa peab õigesti sõrmede vahel hoidma. Samuti leiab poeriiulilt 18- kuni 21-sendiseid painduvaid pliiatseid, mis valmistatud taaskasutatavast plastist ning mida mugav teritada. Kolmnurksete pliiatsite hinnad on 0,65–1,15 eurot, kustutuskummiga veidi kallimad.

Täidetavad kaustikud: kõvade plastkaante vahele jääb sisu, mida poevariandis tähistab jooneline või ruuduline paberipakk. Kui sisu täis kirjutatud saab, on võimalik seda uuega täita, jättes vanast alles vaid kaaned. Nii lihtne see ongi! Täidetav kaustik (A4) maksab 6,50, sisu 2,80 eurot, väiksemat mõõtu (A3) vastavalt 3,70 ja 1,90 eurot.

Eestikeelne gloobus: sellisest maakera mudelist võis Vene ajal vaid unistada, ent praegu on eestikeelne gloobus juba ammu täiesti tavaline. Tegemist on ka tõelise müügihitiga, eriti 1. septembri või koolilõpetamise aegu. Muide, eestikeelsed gloobused on valmistatud… Itaalias ja seda näitab Charloti poe klienditeenindaja Anneli Seppam. Suur gloobus maksab 42,34 ja väike 38,17 eurot.

Balloonidega sulepead: nüüdsel ajal täidetakse e-sigarette meenutavaid sulepäid mitte neid tindipotti kastes, vaid vahetatavate plastist korpusega balloonidega, mis meenutavad pisut pastaka südamikke. Tindipoti eest küsitakse 4,51 eurot, viiene balloonikomplekt maksab 3,09, sulepea 26,85–160 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles