Tarbijakaitse: TopToursi saaga ei näi lõppevat

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osad reiside vahendajad nõuavad klientidelt tagantjärgi uute, vahendajale kasulike lepingute allkirjastamist.
Osad reiside vahendajad nõuavad klientidelt tagantjärgi uute, vahendajale kasulike lepingute allkirjastamist. Foto: SCANPIX

Viimasel kahel kuul tarbijakaitseametile palju kaebusi toonud reisifirma TopToursi ümber puhkenud segadus ei vaibu, vaid kogub tuure.

«TopToursi saaga ei näi lõppevat,» tõdes tarbijakaitseameti pressiesindaja Kadri Kauksi.

Kauksi rääkis, et juunis sai tarbijakaitse teada, et osad vahendajana TopToursi reise müünud ettevõtted küsivad reisi ostnud inimestelt tagantjärele allkirju uutele muudetud tingimustega lepingutele. Neile on lisatud ka varem mainimata jäetud asjaolu, kelle reise vahendatakse.

«Sellise pahatahtliku teoga on vahendajad soovinud vabaneda oma vastutusest tarbijate eest nende reisisumma tagastamise osas ning suruda neid üldise TopToursi tagatise alla,» selgitas Kauksi. «Viimasel juhul läheks aga võimalik hüvitis nii kõnealuste kui ka kõikide teiste  nõudeesitajate suhtes lahjemaks.»

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste ütles vahendajate käitumist kommenteerides, et tarbijat tegelikust reisikorraldajast mitte teavitavad firmad loodavad sel moel konkurentsieelist saavutada.

Sooniste sõnul tähtsustavad need ettevõtted võõraste reisitoodete najal iseenese tegevust, jättes kliendile eksliku mulje endast kui reisikorraldajast. Kokkuvõttes luuakse sel moel endale keelatud võttega stabiilne kliendi- ja tulubaas, märkis ta.

«Teine oluline ebakõla seisneb faktis, et reisifirma, olles näiliselt tarbija jaoks reisikorraldaja, muutub selleks seaduse silmis ka de facto, kuid paraku deklareeritakse järelevalve süsteemile end endiselt vahendajana, kellele seadusest tulenevalt kehtivad väiksemad kohustused tagatisenõuete osas,» tõi Sooniste välja.

«Igal juhul on aga tegemist seadusele mittevastava tegevusega, mille osas tarbijakaitse praegu menetlust läbi viib,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles