Ravile allumatu gonorröa külvab paanikat

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Austraalia arstideni jõudis esimest korda juhtum, kus patsiendi peal ei töötanud gonorröa raviks mõeldud ravimid.

Kesk-Euroopast pärit turist, kellel ravile allumatu gonorröa diagnoositi, sai haiguse tõenäoliselt Sydneyst, kirjutab Austraalia uudisteportaal news.com.au.

Uut tüüpi gonorröa juhtum Austraalias, mis juba juulis uue võimaliku terviseriskina paanika tekitas, on pannud Uus-Meremaadki oma inimesi hoiatama. Sealsed seksuaaltervise kliinikud on kõrgendatud valmisolekus, kuid ennekõike mõistagi hirmul, et haigus võib ka nende riiki levida.

Uus-Meremaa seksuaaltervise ühingu president Edward Coughlan hoiatas patsienti, kellel ravimatu gonorröa vorm avastati, kuid kes nüüdseks on arvatavasti Austraaliast lahkunud.

Hoiatus ravimatu haigustüve kandja(te)le on põhjustanud viimaste aastate suurima murelaine. Tüvi, mida tuntakse kui H041 avastati esimest korda 2009. aastal pärast seda, kui Jaapanis töötav prostituut haiguse «üles korjas». Arstide sõnul on ravimatutest haigusjuhtudest teateid tulnud hiljem näiteks Hawaiilt, kuid ka Californiast ja Norrast.

Dr Coughlan hoiatas, et enamik antibiootikume, mida tänases meditsiinis haiguse raviks kasutatakse, on välja töötatud 70 aastat tagasi ning on ajaga kasutuks muutunud. Uut ja tõhusat ravimit aga silmapiiril ei paista.

«See on väga tõsine terviseprobleem,» ütles ta.

Gonorröa on üheks sagedasemaks seksuaalsel teel ülekantavaks haiguseks, kirjutab portaal inimene.ee. Igal aastal registreeritakse maailmas 25 miljonit uut haigusjuhtu; ning on suguhaiguste hulgas trihhomonoosi, klamüdioosi ja genitaalherpese järel neljandal kohal. Nakatumine toimub sugulise vahekorra ajal. Sageli on haigustunnused väga vähe väljendunud muutes gonorröa avastamise ja kontrollimise keeruliseks.

Haiguse põhjustajaks on Neisseria gonorrhoeae ehk gonokokk. Gonokokk elab kusiti, emakakaelakanali, pärasoole ja silma sidekesta kattekihis, puberteedieelsetel tüdrukutel, rasedatel ja vanuritel võib paikneda ka tupes.

Nakatumine toimub ainult inimeselt inimesele ja ülekanne toimub limaskestade otsese kontaktiga, tavaliselt sugulise vahekorra ajal. Bakterid läbivad limaskesta barjääri ja tekitavad põletikku, mis avaldub mädaeritusena. Vahetevahel tungib gonokokk vereringesse, põhjustades sepsist (veremürgitust).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles