Oliiviõli ootab ees järsk hinnatõus

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli
Oliiviõli Foto: SCANPIX

Oliiviõli eest tuleb varsti hakata maksma kõrgemat hinda, kuna teatud bakter on kahe suurima tootja istandustes Itaalias ja Hispaanias korralikku laastamistööd teinud.

Kuudepikkune kuivus on tabanud Lõuna-Hispaaniat, Andaluusiat, kus asub maailma suurima «kollase kulla» valmistaja istandus, mis on mõjutanud sealse saagi kogust, kirjutab The Local.

Maailma suuruselt teist oliivikasvatajat Itaalias, Puglia piirkonnas tabas aga bakteri xylella fastidiosa vohamine, mis on pannud oliivipuude oksad närtsima ja ühes sellega suure koguse saagist hävitanud.

«Hinnad kasvavad selle tulemusel 30 kuni 40 protsenti, sest oliive on vähem ja seetõttu saame ka vähem õli toota,» ütles Puglia farmis töötav Raffaele Piano.

Kvaliteedilangus töötaja sõnul õli ei ähvarda.

«Puudele mingit ravi olemas pole. Ainuke võimalus on haigestunud puud põlema panna ja sellega takistada bakteri levik,» selgitas ta.

Ka Hispaania tootjad ennustavad oktoobri saabudes hindade tõusu (kuigi seal pole bakteriga probleeme), kuid ei tea ennustada, kui palju täpselt hinnad tõusevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles