Kuidas end ise internetis tasuta koolitada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitada saab end ka kodust lahkumata.
Koolitada saab end ka kodust lahkumata. Foto: SCANPIX

Kooliaasta on lähenemas ja see tähendab, et õppetegevus intensiivistub enamike inimeste jaoks – õpilase, tudengi, lapsevanema või lihtsalt huvilisena.

Internet on täis väärt allikaid, kust oma sadade – tihti lausa hullumeelsetele – küsimustele vastus leida, kirjutab Raimo Matvere Elioni veebiväljaandes Digitark.

Matvere toob välja viited kahele veebikeskkonnale, mis pakuvad häid tasuta eneseharimise võimalusi. Kõigepealt on loomulikult Google ja Youtube, kust leiab muu sisu seest ka vastused pea kõigile küsimustele.

Samas on seal info äärmiselt killustatud. TED konverentside veebileht on kindlasti hea allikas, mis on aga keskendunud ennekõike inspireerimisele, teemade üldisemale avamisele. Coursera ja edX on aga online-õppekeskkonnad, kus saad läbida terveid ülikoolide poolt loodud kursusi. 

Coursera võitis sel aastal Webby Award‘i rahva lemmiku preemia, mis on internetimaailma üks suurimaid tunnustusi. Coursera on lihtsasti kasutatav online-kursuste keskkond, kus kõik toimubki väga lihtsalt: esmalt valid kursuse, õppida saab endale sobivas ajagraafikus ning lõpus saab oma teadmisi kontrollida.

Enim Coursera kursusi on sotsiaal- ja humanitaarteaduste valdkonnast. Partnereid, kes enam kui 600 kursuse loomisel on kaasa löönud, leidub sadu. Seahulgas on hulk maailma tunnustatumaid ülikoole (nt Stanfordi, Yale’i, Chicago,  Amsterdam jt) ja ka oma valdkonna juhtivaid suurorganisatsioone (Maailmapank, National Geographic jt).

Igal kursusel on olemas videotutvustus, mis eesootavat avab ning lektorist samuti esmase ülevaate annab. Tugevuseks on asjaolu, et tegemist on videoloengutega ning ainest arusaamist toetavad ka presentatsioonid, kirjalikud materjalid, vahehindamised ning teised tudengid (foorum, kaasõppimine).

edX on Courserale üpris sarnane. Kui kursuste koguhulk on Courserast märksa väiksem, on siin teemavaldkondade osakaalud veidi erinevad – majandus- ja IT-loengute osa on näiteks edX-s suurem. Ka siin leiab iga kursuse kohta videotutvustuse, mis eesootavat hästi sisse juhatab.

Materjal kursuse kohta on edasi antud ennekõike videoloengutena, kuid iga loengut saad lugeda ka transkriptsioonina ja kohe teha ka teste. Lisaks videotele peab lektor nn koolituslogi (Course info), kuhu ilmuvad jooksvalt uudised koolitusmaterjalide muutuste kohta, samuti soovitused kodusteks töödeks ning lugemiseks.

Discussions rubriik võimaldab täpsustamist nõudvate teemade üle kaastudengitega diskuteerida või õppejõult täpsustusi küsida. Wiki rubriik koondab olulisemate kursusel kasutatavate terminite kirjeldusi ja infot. Iga kursuse juures wiki küll kasutusel ei ole. Progressi alajaotus teeb graafilise ülevaate su edenemisest.

Mõlema veebilehel – Discourse ja edX – on võimalik kursuse nõuetekohasel läbimisel saada ka sertifikaat, mis teadmistepagasi paisumist kinnitab.

Keeruline koht mitte silmast-silma õppe puhul on kindlasti distsipliin ja ajakavast kinnipidamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles