Sääskedega levivad haigused ohustavad Euroopat

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk.
Sääsk. Foto: Toomas Huik / Postimees

Ajakirjas BMC Public Health avaldatud artikli kohaselt võivad praegused ja tulevikuks ennustatavad kliimamuutused tuua kaasa olukorra, kus sääskedega leviv dengue palavik levib Euroopa populaarsetesse puhkusepaikadesse.

Ida-Anglia ülikooli teadlased lähtusid praegustest Mehhiko andmetest ning Euroopa Liidu maade kohta käivast teabest ning hindasid dengue palaviku leviku tõenäosust Euroopasse, mis näitas, et suurim risk haiguse levikuks on Vahemere ja Aadria mere rannikuäärsetel aladel, kirjutab ERRi teadusportaal.

Teadlased analüüsisid Mehhikost pärinevaid andmeid dengue palaviku esinemise kohta ning kliimategurite (temperatuuri, niiskuse ja sademete hulga) ja sotsiaalmajanduslike faktorite rolli haiguse esinemisele. Saadud andmeid kasutati haigusjuhtude hindamiseks 27-s Euroopa Liidu riigis neljal ajaperioodil (1961-90, 2011-40, 2041-70 ja 2071-100).

Pikaajalised prognoosid näitasid haiguse esinemisriski kasvu. Hinnanguliselt võib haiguse esinemine kasvada 2 inimeselt 100 000 elaniku kohta mõnedes piirkondades kuni 10 inimesele 100 000 elaniku kohta.

Dengue palavik (ingl k Dengue fever, Breakbone fever) on sääskedega leviv viirusnakkushaigus. Dengue-viiruse leviala laieneb pidevalt inimeste populatsiooni suurenemise ning linnastumise tõttu. Viirust edasikandvad sääseliigid leiavad elukoha järjest enamates kohtades üle maailma ning viimastel aastatel on haiguse levik muutunud rahvusvaheliseks probleemiks. Aastas nakatub ligi 100 miljonit, sureb ligi 22 000 inimest (äge dengue palavik), enamasti lapsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles