Lugeja küsib: kas poliitiliste veendumuste pärast võib töötaja vallandada?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlused võivad minna tuliseks.
Vaidlused võivad minna tuliseks. Foto: Panther Media/Scanpix

«Kas poliitiliste veendumuste tõttu on võimalik inimest vallandada, kui raamatupidaja on vene kodakondsusega ja toetab Putini tegevust Ukrainas ning vaidlused ületavad tööülesandeid,» uuris lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeli Miidla-Vanatalu.                          

Poliitiliste vaadete tõttu kedagi diskrimineerida ei tohi ning Putini tegevuse toetamine ei saa olla põhjuseks töölepingulise suhte lõpetamiseks ja töölepingu erakorraliseks ülesütlemiseks.

Samas annab töölepingu seadus tööandjale võimaluse töötajat, kes kolleegide tööd häirib või segab, korrale kutsuda hoiatuse tegemisega. Hoiatuse vormi seadus ette ei anna, seega võib see olla nii suuline kui ka kirjalik. Töövaidlusesse sattumisel on aga tõendina kasutatav pigem kirjalik hoiatus.

Kui töötaja, vaatamata korduvatele hoiatustele, kaastöötajate häirimist ei lõpeta, tekib tööandjal õigus tööleping erakorraliselt üles öelda töölepinguseaduse paragrahv 88 lõige üks alusel.

Hoiatuse tegemine on põhjendatud ka nendes olukordades, kui töötaja halvustab kolleegi sugu, rassi, usulisi või poliitilisi vaateid või muul moel käitub diskrimineerivalt. Tööandja kohustus on tagada oma töötajate kaitse diskrimineerimise eest ning järgida võrdse kohtlemise põhimõtteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles