Nelja-aastane poiss saab uue kõri oma roidest

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelaps. Pilt on illustreeriv.
Väikelaps. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Nelja-aastasele poisile ehitatakse uus kõri, kasutades osa tema roidest.

Cincinnati lastehaigla arstid kinnitasid kolmapäeval, et viivad läbi operatsiooni, kus nelja-aastane poiss saab uue kõri, mille ehitamiseks kasutatakse osa tema enda ribist, vahendab Fox News.

Emmet Rauch kannatas pikalt tõsiste tervisekahjustuste all pärast seda, kui neelas oma esimesel sünnipäeval alla televiisoripuldi nööp-patarei.

Patarei jäi kurku kinni, põletades augu söögitorru. Selle tagajärjel ei saanud poiss enam ei hingata, süüa ega ka rääkida.

«See saab olema suur samm aitamaks Emmetil jälle tavaliseks poisiks saada,» ütles haigla laste kõnedefekti spetsialist dr Alessandro Alarcon. «Kui kõik läheb hästi, siis poisile eelnevalt tehtud trahheostoomia käigus paigaldatud toru eemaldatakse juba järgmisel aastal. Ta tahab mängida jalgpalli. Me usume, et ta saab seda teha ja tegelda teistegi spordialadega, kui ta vaid soovib. Lapse arengus on see kõik väga olulisel kohal.»

Kirurgid usuvad, et see jääb Emmeti viimaseks operatsiooniks. Praegu saab poiss hingata tänu tehtud trahheostoomiale.

Emmet saab oma suu kaudu süüa pärast kahe aasta tagust protseduuri, mille käigus Cincinnati lastearst kasutas osa lapse jämesoolest, et parandada auk söögitorus.

«Samuti on poiss läbinud intensiivse neelamisteraapia, kus talle õpetati, kuidas süüa,» rääkis Emmeti ema Karla Rauch. «Tema söögitoru operatsioon muutis väga palju nii tema kui meie elu.»

Roidesiirdamise protseduuri käigus püütakse taastada poisi häälepaelte funktsioneerimist.

Poiss peab pärast seda hakkama tegelema hääleteraapiaga, et võtta omaks uuesti toimivad häälepaelad.

Arstide sõnul jääb Emmet siiski elu lõpuni mõne probleemi küüsi, kuna tehtud ja eesseisev lõikus ei anna täit tulemuslikkust võrreldes terve, kahjustamata söögitoruga.

Vahepeal avas Karla Rauch veebilehe EmmetsFight.com, et teavitada, kui ohtlikud võivad olla igasugu pisidetailid väikelastele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles