Lugeja küsib: kas laps võib autos istuda tavalisel padjal?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps peab olema autos korralikult turvavööga kinnitatud.
Laps peab olema autos korralikult turvavööga kinnitatud. Foto: SCANPIX

«Minu lapselaps on turvatoolist välja kasvanud ja pere autos on tal spetsiaalne istmekõrgendus. Seda on külla minnes tülikas kaasa võtta. Kas ma võin autos panna lapse istuma tavalisele tugevale padjale, mis on sama kõrge kui poes müüdav istmekõrgendus ja millel istudes on turvavöö ka õiges kohas?» küsib vanaisa.

Vastab Põhja prefektuuri ennetusteenistuse vanemkomissar Marina Aleksejeva.

Lapse turvaistme asemel patja kasutada ei tohi. Ehkki padi võib olla sobiliku kõrgusega, ei saa seda kinnitada autoistme külge. Turvaiste fikseeritakse turvavööga ning õnnetuse korral hoiab vöö istet paigal. Padi võib ka kergema äkkpidurduse korral lapse alt ära libiseda ning ei taga seetõttu lapse turvalisust. Valele kõrgusele jäänud turvavöö võib õnnetuse korral väikesele sõitjale täiendavaid vigastusi põhjustada, mistõttu peab alati kasutama lapse pikkusele ja kaalule vastavat turvavarustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles