Kuuma ilmaga trenni tehes tuleb juua külma vett

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuma ilmaga joostes on kõige tähtsam tarbida piisavas koguses jahedat spordijooki.
Kuuma ilmaga joostes on kõige tähtsam tarbida piisavas koguses jahedat spordijooki. Foto: SCANPIX

Kuidas suvepalavuses treenides treeningut võimalikult palju kasu saada? Kui kaua korraga treenida? Kas juua külma või leiget vett? Kõige tähtsam on juua jahedat vett ja sobivas koguses, soovitas ajakiri Men’s Health.

Seni on tervisesportlased arvanud, et suvises palavuses tuleb juua võimalikult palju vett, korvamaks higistamiset põhjustatud soolade kaotust ja alandamaks kehatemperatuuri. Exeteri ülikoolis tehtud uuringust selgus aga, et oluline on nii tarbitava vee kogus kui ka temperatuur. Treeningul võib tarbida  toasooja vett ükskõik kui suures koguses, kuid sellest pole vähimatki kasu, väidavad uurijad.

1. Valmistu treeninguks juba eelmisel päeval. Ameerika Ühendriikide merejalaväe uurimiskeskuses tehtud katsest selgus, et õppustel said päikesepiste need noorsõdurid, kes kurnava õppuse eel tarbisid ebapiisavalt vedelikke. See põhjustas organismi dehüdreerumist ehk veetustumist. Enne palaval päeval treeningule minekut tasub meenutada , kui palju eelmisel päeval vett, spordijooki jms sai joodud. Kindlasti tuleks väljas treenides kasutada nokamütsi ja võimaluse korral vältida otseses päikesevalguses treenimist.

2. Joo jahedat vett. Birminghami ülikoolis tehtud uuringus selgus, et need jalgratturid, kes treeningu ajal jõid külma vett, suutsid treenida kiiremas tempos ja pikemat aega kui need katsealused, kes tarbisid toasooja vett.

3. Joo vett õiges koguses. Rohke külma vee joomine suvekuumuses pole sugugi paha toiming. Samas on vett täis kõhuga üpris ebamugav treenida. Seetõttu tuleks ära mõõta, kui palju ühe treeningtunni ajal higistad. Kaalu end enne ja pärast rasket treeningut. Kui kehakaal on langenud näiteks poole kilo võrra, tähendab see, et vajad treeningu ajal umbes pool liitrit vett, mis tuleks tarvitada ühe treeningtunni jooksul.

4. Ka riietusel ja päikesekaitsekreemil on põrgupalavuses treenides oluline roll. Väldi puuvillaseid särke, mis ei ima higi ega ventileeri piisavalt keha, muretse korralik spetsiaalkangast spordisärk. Kasuta kindlasti päevituskreemi. «Päikesest kõrbenud nahk ei suuda piisava efektiivsusega higi eemaldada ning organismi termoregulatsioon halveneb,» hoiatas Georgia Ülikooli spordipsühholoog ja maratoonarite treener David Martin. Eriti kasulik oleks muretseda endale UV-kaitsega spordisärk. Väldi musta värvi rõivastust. Kui plaanitsed tänavu suvel osaleda mõnel maratonil, oleks küll tellida mõnest USA netikauplusest spetsiaalne jahutav vest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles