Mitmenäolise Muhu eriline tuulik

Triin Tammert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ling.
Jüri Ling. Foto: Triin Tammert

Muhu on ammu nimetatud saareks, kus aeg puhkab. Kui välja arvata Kuivastust Väinatammini kulgev tuiksoon, leiabki saarelt uskumatult vaikseid kohti.

Luksuslik Pädaste mõis ja Koguva muuseumküla eeldavad pikemaid kõrvalepõikeid, aga ka päris suure tee ääres on avastamis- ja kogemisväärset.

1980. aastast järjepidevalt külastajatele avatud Eemu pukktuulik asub Linnuse külas, umbes kilomeeter enne Väinatammi vasakul pool teed päris maantee ääres. Pikka aega oli tegemist ainsa töötava tuuleveskiga, kus reaalselt vilja jahvatati.

Veski juures saab praegugi proovida arhailise käsikiviga viljaterade jahuks jahvatamist ning osta hästi lõhnavaid Muhu kadakatest voolitud võinuge, pannilabidaid ja muid suveniire.

Eemu veski kuulus kunagi kõrvalasuva Eemu talu juurde. Pärast sõda lagunenuna seisnud tuuliku ehitas üles sama küla mees Jüri Ling. Ta on meenutanud, et Eemu talu perenaine Eriina Väljaots andis talle loa ehitada tuulik üles.

Hiljem tunnistanud naine, et oli kindel, et mees nagunii tegudeni ei jõua. Aga jõudis ja hoolitseb veski eest ka praegu. Kaua aega Saaremaa Muuseumi alla kuulunud veski on praegu Muhu Muuseumi noorim filiaal.

Lääne-Eesti ja saarte väikesed talutuulikud on omanäoline nähtus talurahvaarhitektuuris –sarnaseid objekte leidub vaid Skandinaavias ja Lääne-Soomes.

Tuulikule üsna lähedal asub muistne maalinn, mille vallid pole küll enam muljetavaldavalt kõrged: Väinatammi ehitamise ajal veeti sealt hulk kive tammi täiteks.

Sarjas «Eestimaa avastamata pärlid» on varem ilmunud

«Talu, kus saab alpakasid näha» T. Roosaar 15.06

«Emumäe juurikamees tegi Salla kuulsaks» A. Mäe 28.06

«Hellenurmes saad teada, miks püksid püüli sõeluvad» S. Lemmik 5.07

«Kohtla-Järve – võõrastav ja sõbralik» R. Veski 12.07

«Viljandimaa sügavustes» S. Koorep 20.07

«Ärge minge Saaremaale» C. Peinar 28.07

«Hobist sündinud kogu» S. Kõiv 3.08

«Muuseum ei millestki» H. Rudi 10.08

«Tuletornide Suurupi» A. Altosaar 15.08

«Uhked ratta enne ja pärast sõda» T. Ärm 23.08

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles