Edith Soosaar: harjutusi iseseisvaks eluks

, blogija, krooniline kolija ja igavene üliõpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaskasutuskeskused on oma elu alustajatele tõeline aardelaegas.
Taaskasutuskeskused on oma elu alustajatele tõeline aardelaegas. Foto: Peeter Langovits

Kooliaasta on kohe algamas ning paljudele tähendab see esimest korda iseseisvat elu. Selleks, kuidas piiratud eelarve ja väheste kogemustega siiski edukalt toime tulla, jagab näpunäiteid allolev lugu, mille autor on kõik ise järele proovinud.

Sa said (üli)kooli sisse ja kolid teise linna elama. Uus linn, uus kool ja uus kodu. Kas ühikas või üürikorter, aga seekord oma luba ja vastutus. Mõned vastsed tudengid lahkuvad kodust vanemate poolt makstud korterisse kokku lepitud igakuise taskuraha lubadusega. Mõned lähevad kodust, kotis mõned riided, plaaniga kellegi juures diivanil ööbida (kuni saab ühiselamus koha), peas arvutus «õppelaen jagatud kuude arvuga» ja südames paanika «mis saab edasi?».

Uue kodu sisse seadmisel kulub raha kõige peale. Korteri või toa üürimisel tuleb maksta tagatisraha ja esimese kuu üür, halvemal juhul ka maakleritasu. Bussipiletid maksavad küllalt palju ja kooliasju on vaja palju erinevaid. Lisaks kulutused köögitarvetele, voodiriietele jne.

Eriti just piiratud eelarvega (aga kellel meist seda poleks) on kulutuste läbimõtlemine oluline. Toit on üks koht, kuhu kulub palju, aga kust saab ka palju kokku hoida. Kokkuhoid aga ei tule mitte sellest, et jätta söömata või osta rämpstoitu (mis on tegelikult väga kallis), vaid sellest, kui ise toitu valmistada. Näiteks on võileivad peaaegu kõige kallim viis toitumiseks. Sööklas maksab üks hommikusöök vähemalt 1-2 eurot (puder). Selle raha eest saab poest kilose paki kaerahelbeid, millest paki või ja purgitäie moosiga saab paari nädala hommikusöögid. Isegi arvestades paar esimest korda, kui sa võib-olla pudru põhja kõrvetad või liiga paksuks jätad, tuleb see kokkuvõttes ikka odavam.

Appi mu korteris on köök..,

..aga paanikaks ei ole põhjust. Inimene, kes saab hakkama keskkooli matemaatikaga, on võimeline õppima hommikupudru või õhtusöögiks pasta keetmist ilma maja maha põletamata. Kui sulle pakiti kodust kaasa kastrul, pann ning mõned noad, kahvlid ja kruusid, on sul põhjust lapsevanemate ettenägelikkuse üle uhke olla. Kui ei pakitud, siis köögivarustus on väikese eelarvega elades mõistlik investeering.

Asjad, mida esimene köök võiks sisaldada

1 pann + pannilabidas

1-2 potti (võimalusel koos kaanega)

2-3 taldrikut (sügavamad supitaldrikud on geniaalsed)

1-2 kruusi

3-4 lusikat ja kahvlit

1 korralik nuga (ja võimaluse korral üks väga korralik nuga)

lõikelaud

Alustuseks sellest piisab, et valmistada enamik toite ühele-kahele inimesele. Kui toitu on vaja teha rohkematele, on vaja lihtsalt suuremat potti ning paari taldrikut, kahvlit ja lusikat lisaks. Vajalikud retseptid saab internetist või raamatukogust kokaraamatuid laenutades.

Kui sulle kodust köögitarbeid kaasa ei pakitud või on vaja neid juurde, siis enne, kui jooksed otsima kõige odavamat hiina kraami müüvat poodi, mõtle korraks. Ka odaval ja odaval on vahe. Esimeses kodus ei oota keegi, et sa serveeriksid kümnele sõbrale toitu perfektselt sobitatud mustritega serviisist. Paljusid asju saab osta kasutatult ning olla kindel, et neile on juba kvaliteedikontroll tehtud. Hästi valitud kasutatud asi võib olla stiilne, omanäoline ja iseloomuga ning õnneks on taaskasutus moes. Mõned kohad, kust mina olen aastate jooksul leidnud asju oma kodu(de) sisustamiseks.

Tallinn

Kesklinnas (Tallinna Ülikooli kandis)

Uuskasutuskeskused - nõud, voodiriided, käterätikud, ka nõukaaegset mööblit.

Telliskivi kirbuturg- peamiselt riided, aga leiab ka nõusid ja mööblit

TTÜ lähedal (Nõmme-Mustamägi)

Sõbralt sõbrale (Magistrali keskus) - kasutatud mööbel ja nõud. Ka voodiriideid ja rätikuid. Neil on samuti väga hea pood olemas Tartus

Nõmme misjoni pood (Jaama 1, Nõmme keskuse kõrval) - väga heade hindadega kõikvõimalikke nõusid, voodipesu ja rätikuid. Võib leida tõelisi aardeid, kaup vahetub küllalt kiiresti.

Tartu

Sõbralt sõbrale (minu lemmik on Veeriku Selveris) - kasutatud mööbel ja nõud. Ka voodiriideid ja rätikuid.

Uuskasutus keskus (Riia 11)

Üle Eesti

osta.ee - mööbel, nõud, jalgrattad

buduaari turg - võib leida pea kõike alates mööblist ja lõpetades piimavahustajatega

Facebooki grupid. Näiteks: Tasuta asjade turg - inimesed pakuvad või saab kirjuta, mida sul vaja on ja kus paikned.

Räägi inimestega ja postita oma soovid Facebooki. Aastate jooksul koguneb palju asju ning võimalus kappi ruumi juurde saada võistleb tihti rõõmuga kedagi aidata.

Vahel võib kasutuskõlblikke vanamoodsaid (loe: ägedaid vintage) asju leida prügikastide kõrvalt. Pole põhjust selle koha peal nina krimpsu tõmmata. Ka prügikasti kõrvalt leitud nõud on täiesti sobivad kasutamiseks, pese nad enne lihtsalt põhjalikult puhtaks. Olen nii leidnud kasti nõudega, keedupotte, toole ja öökappe. Hoia ringi kõndides silmad lahti või mine tee magalarajoonis  jalutuskäik.

Ja lõpetuseks: kui oled ise ära kolimas või kapikoristust tegemas, ära unusta oma üleliigseid asju abivajajatele edasi anda.

Näpunäitelugu «Harjutusi iseseisvaks eluks» ilmus blogis kuidasteha.wordpress.com. Postimees avaldab selle autori loal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles