Muru niitmisega tuleb piiri pidada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muru tuleb Tallinnas pidevalt pügada.
Muru tuleb Tallinnas pidevalt pügada. Foto: Peeter Langovits

Praeguste kuumade ilmade ajal saab kaitsta oma koduaia kohevat muruvaipa, vältides päevast kastmist ja liiga tihedat niitmist.

Aianduskeskuse Hortes juhatuse liikme Kristjan Kalgani sõnul on muruga pidevalt tegemist, et see ilus hoida ja ilusamaks muuta.

«Õhutamine ja juurte vertikaalne läbilõikamine muudab muru tihedamaks. Niitmise ajal päris spetsiaalseid jalanõusid kandma ei pea,» rääkis ta.
aed ja kodu
Kalgani sõnul peab rohkem tähelepanu pöörama noorele murule.

«Kui muru on mitu aastat kasvanud ja juurestik on muutunud tihedaks, siis ei ole vaja seda kasta. Seda tuleb teha ­ainult siis, kui tõesti on näha, et muru hakkab liialt ära kuivama. Kui aga on uus ja värskelt rajatud muru, siis peaks seda kindlasti kastma,» ütles ta.

Niitvälja golfikeskuse muruhooldusspetsialist Kristel Mülle soovitas praeguste kuumade ilmade ajal jälgida, millal kasta.

«Kui üldse kasta, siis õhtuti. Muidu ei ole sellest suurt kasu ja tulemus võib olla hoopis vastupidine: vesi aurab ära ja alles jäävad mineraalid, mis mõjuvad murule halvasti.»

Kalgani hinnangul on vanema muruga vähem muret. «Kui on mitu aastat kasvanud korralik muru, siis ongi oluline õhutamine ja niitmine. Nende suurte põudadega tuleb vältida liiga madalalt niitmist,» rääkis ta.

Kalgani sõnul on oluline ka tehnika, millega muru niidetakse.

«Mida teravam on niiduki tera, seda ilusam on lõiketulemus. Kes tahab inglise muru saada, see peaks mõtlema trummelniiduki peale, need on need käsitsi lükatavad,» lausus ta. «Meil praktiliselt neid mootoriga ei müüda, aga tulemus oleks nagu kääridega lõigatud.»

Mülle ütles, et muru väetamine ei ole Eesti koduaedades kuigi levinud – seda teevad vaid usinamad inimesed.

«Väetamise puhul oleneb tulemus väetise lämmastikusisaldusest. Koduaias on kasutusel pigem graanulväetised,» märkis ta.

Muru niitmine

•    Esimene niitmine tehakse tärganud murule, kui murukõrre kõrgus on 8–10 cm. Muruniiduki tera tõstetakse kõrgemasse asendisse ja murutaim niidetakse maha kolmandiku kuni poole võrra.

•    Hiljem sõltub niitmise sagedus ja muru niitmisjärgne kõrgus muru tüübist.

•    Iga tüüpi muru korral kehtib reegel, et korraga ei niideta maha üle poole muru kõrgusest. Pidev liiga madalalt niitmine nõrgestab muru ja põhjustab sammaldumist.

Allikas: hortes.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles