Lugejad soovitavad: kuidas täidest lahti saada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tingud ei pruugi pikkadest juustest välja paista.
Tingud ei pruugi pikkadest juustest välja paista. Foto: Panther Media

Sügisel, kui lapsed lähevad kooli ja lasteaeda, levib nakkushaigus täitõbi eriti hoogsalt. Täide ja tingudega hädas olnud lugejate sõnul aitavad tüütute parasiitide vastu kõige paremini kuumus, äädikalahus ja apteegiravimid.

Lugeja sõnul võiks täidest vabanemiseks minna sauna ja võtta nii kuuma leili, kui vähegi kannatab. Ka teise lugeja sõnul läheb täidest lahtisaamiseks vaja kuumust. «Sain reisilt kaasa täid mõni aasta tagasi, kuna mul on väga paksud ja pikad juuksed järgnes sellele nädalane sõda nende putukatega,» rääkis ta.

Samas määris ta pähe ka apteegist ostetud ravimeid. «Apteegiravimeid läks kaks purki korraga pähe, neli korda nädala jooksul, kuid viimane asi, mis lõpuks reaalselt tingude vastu aitas, oli juuksesirgendaja. Peale ravimite kasutamist kammisin täikammiga läbi ja sirgendasin juuksed salkudena kõik juurtest otsteni,» selgitas lugeja, kelle sõnul töötas selline meetod suurepäraselt just tingude hävitamiseks. «Soovitan ravimi, kammi ja sirgendaja koostööd,» lisas ta.

Kes aga ei raatsi oma juukseid kuumutamisega rikkuda, võivad proovida ka äädikalahust, nagu soovitab kooli ajal mitu korda täidega kokku puutunud Lauri. «Nende vastu töötas pea loputamine tugeva äädikalahusega. Vajadusel tuli protseduuri mitu kord korrata ja peale pesemist tuleb voodiriided ja ihupesu ning üleriided 90 kraadiga läbi keeta,» kirjeldas mees oma täidest lahtisaamise nippe ja lisas, et tegu on vana ja lollikindla nipiga.

Samas leidus lugejad, kelle sõnul ei aita peatäide vastu miski muu peale ravimite ja kammimise. «Täidest teisiti lahti ei saa, kui tihe kamm ja rohi ööseks pähe,» kirjutas lugeja.

Teine lugeja rääkis, et kui on vähe juukseid ehk siis saab ainult täikammiga hakkama. «Surnud tingud tulevad siis lahti kui tihedale kammile panna vatt piide vahele ja siis kammida,» soovitas lugeja, kelle sõnul kipuvad lapsed pidevalt koolist ja lastelaagritest täisid koju tooma.

Ka teiste lugejate sõnul kipuvad just lapsed elu ebamugavaks muutvad parasiidid koju tooma. «Tõsi on see, et lastelaagrist on lapsed pidevalt täid koju toonud,» rääkis lugeja.

Ka Antoni laps jäi täitõppe lasteaiast koju toodud täide tõttu. «Roheline seep ja täikamm aitasid! Kümme aastat tagasi oli esimene kord, kui oma elu jooksul neid pisilasi nägin, kirpu olen näinud üks kord elus aastal 2004 ja lutikat aastal 1987 trollibussis ühe proua rebasekrael. Tarakane olen küll näinud Vene kroonus ja Mustamäel,» arutles mees.

Vanemad peavad oluliseks ka täiprobleemist rääkimist. «Tähtis on välja selgitada, kust laps need saab ja ka selles kollektiivis tuleb teha teavitustööd, sest muidu tulevad täid imekiiresti jälle tagasi. Lapsed lihtsalt ei märka mänguhoos kui tihedalt nad peadpidi koos on,» rääkis üks lugeja.

Teinegi lugeja kinnitas seda arvamust. «Keegi ei julge rääkida. Täi on «nakkus», mis liigub inimeselt inimesele ja mustusega pole sellel mingit pistmist,» lükkas lugeja ümber levinud eksarvamuse.

Sama kinnitas ka lugeja Villem, kelle sõnul täi hoopis armastab puhtust. «Pikka aega pesemata pähe täi naljalt ei hakka, sest rasuse juukse külge ei jää tingud kinni ja täil endal on ka raske peanaha kallal järada,» arvas ta.

Ravimitest soovitas lugeja Nydat. «Lapsed said koolist «kingituse», Nyda abil saime peale esimest kasutamisest lahti nii tingudest kui ka täides, ainuke miinus oli, et hind on korralik,» rääkis lugeja.

Samas kinnitati, et täidest vabanemiseks on väga oluline juukseid spetsiaalselt selleks mõeldud kammiga harjata. «Lapsel aitas täidest lahti saada peale igasuguste apteegiravimitega pesemise igapäevane spetsiaalse kammiga kammimine. Kui täid ja tingud avastasime, siis tegime ravi ja kammisime.»

«Patsikummid ja kammid viskasime ära. Mütsid, mis kuuma veega pesemist ei kannata, panime ööpäevaks sügavkülma. Lisaks vahetasime ligi nädal aega iga päev padjapüüri ja pesime voodipesu maksimaalse temperatuuriga,» rääkis lugeja, kelle sõnul tuli täide tõttu ka kodu põhjalikult ära koristada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles