Algoritm hindab klaviatuurilöökide põhjal trükkija meeleolu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IP-aadresside omanike väljauurimiseks alustas politsei menetlust.
IP-aadresside omanike väljauurimiseks alustas politsei menetlust. Foto: SCANPIX

Arvutiteadlane koostas algoritmi, mis suudab klaviatuurilöökide stiilist välja lugeda trükkija meeleolu.

Arvutiteadlane Nazmul Haque Nahin Bangladeshi islamiülikoolist palus kolleegidega katsealustel sisestada esmalt tekstitöötlusprogrammi mitmeid erinevaid fraase, kaasa arvatud lõike raamatust «Alice imedemaal», vahendab ERRi teadusportaal.

Seejuures täheldasid nad hoolikalt üles, kuidas katsealused end seejuures tundsid. Eristatavate emotsioonide hulka kuulusid muu hulgas rõõm, vastikustunne, väsimus, häbi ja kurbus.

Töörühm koostas kogutud andmete põhjal seejärel arvutimudeli ja palus katsealustel taas klaviatuuri taha istuda ning trükkima asuda, mis järel vabatahtlike vallandunud emotsioonid taas kirja pandi ja neid hiljem mudeli poolt ennustatuga võrreldi.

Haque leidis, et keskeltläbi suutis mudel inimest õigesti lugeda kolmel juhul neljast, tugevate emotsioonide, nagu rõõmu ja viha korral, küündis õnnestumisprotsent aga üle 85 protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles