Saaremaal avastati ohtlik ploomipuuhaigus

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ploomipuu.
Ploomipuu. Foto: Peeter Kümmel

Põllumajandusamet tuvastas Kudjape aiandis asuvas Kloostrimetsa puukoolis ohtliku taimekahjustaja ploomirõugete viiruse, mida varem pole Eestis avastatud.

Põllumajandusameti taimetervise osakonna juhataja Riina Koidumaa ütles, et ploomirõugete viirus avastati kokku seitsmes puukoolis Eesti erinevates maakondades, kirjutab Saarte Hääl.

Saastunud olid nii emapuud kui ka istikud, seega ei saa välistada, et viirushaigusega nakatunud puid on ka turustatud. Kõikides puukoolides, kus kahjustaja avastati, peatati nii saastunud kui ka saastumiskahtlaste taimede turustamine, rääkis Koidumaa, kelle sõnul võeti müügilt ära tuhandeid ploomipuid.

Saastunud ja saastumiskahtlaste taimede turustamise ja kasutamise keeld rakendub kuni kordusproovide laboratoorsete tulemuste laekumiseni.

Proovid korduvaks laboratoorseks analüüsiks võetakse 2015. a vegetatsiooniperioodil ploomirõugete määramiseks sobival ajal.

Kudjapel asuva Kloostrimetsa puukooli juht Peeter Viikholm ütles, et puukoolis osutusid nakatunuks vahekoridori peal kasvanud vanemad puud. «Need olid puud, mis jäid omal ajal «kämbuks» ja mida me siis üritasime potist potti suuremaks kasvatada ja mis ei olnud müügis,» rääkis Viikholm, kelle sõnul on kõik haiged puud praeguseks likvideeritud.

Ehkki Viikholm esmalt pelgas, et viiruse tõttu keelatakse ära kogu istikute müük ja pood pannakse kinni, pole lugu nii dramaatilist pööret võtnud. «Noor järelkasv on puhas ning kasvatame ja müüme neid jätkuvalt ja seda ei ole meil ära keelatud,» märkis puukooli pidaja, kes kahtlustab, et viiruse võisid endaga kaasa tuua Lätist tulnud lehetäid.

Riina Koidumaa ütles, et ploomirõugete korral on nõue, et kohustuslikud tõrjemeetmed kuuluvad rakendamisele ainult siis, kui haigus avastatakse puukoolis. Haiguse avastamisel eraaedades või istandustes ei ole tõrjemeetmete rakendamine kohustuslik.

Samuti ei maksa minna paanikase ja tormata oma ploomipuid maha võtma. «Inimene võib ju küll vaadata, et puul on mingid imelikud laigud, aga need laigud võivad olla tuhandest teisest asjast põhjustatud, seetõttu ei pea kohe hakkama oma puid viiruse hirmus maha raiuma,» rääkis spetsialist.

Ploomirõugete viirus on haigus, mis vähendab ploomipuude viljade kvaliteeti ja kuni 75 protsenti saagikust. Inimestele ei ole viirushaigetel puudel kasvanud ploomide söömine ohtlik.

Riina Koidumaa ütles, et viirus avastati esmalt Kesk-Eestis ja ehkki augusti alguses saabunud laboritulemused näitasid viiruse olemasolu seitsmes puukoolis, pole nakatunud puudel mingeid haiguse tunnuseid. Viiruse olemasolu tehti kindlaks vaid laboratoorselt.

«Tavaliselt ilmuvad lehtedele laigud ja viljad moonduvad, aga siin ei olnud visuaalselt mitte midagi näha,» möönis Koidumaa, kelle sõnul pole ka selge, mis põhjusel nakatunud puudel viirushaiguse tunnused puuduvad. Samuti pole selge, kas viirus jõudis Eestisse loodulikult või paljundusmaterjali kaudu.

Järgmisel aastal planeerib põllumajandusamet ulatuslikku seiret kõikides puukoolides, tagamaks, et kõik turustatavad ploomi- ja kirsipuud oleksid viirusevabad. Põllumajandusamet on ploomirõugete viirushaiguse seiret korraldanud ka varasematel aastatel, kuid seni ei ole seda haigust Eestis avastatud. Nõukogude ajal selle haiguse esinemist Eestis küll kahtlustati, kuid tollal puudus selle tuvastamiseks laboratoorne võimekus.

Ploomirõugete viirus on laialt levinud Leedus, viirust on leitud ka Lätis, sellel aastal tuvastati ploomipuude viirushaigus esmakordselt ka Soomes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles